Burgerinitiatief tegen roken in cafés en restaurants op komst

DEN HAAG. De antirookorganisatie Clean Air Now (CAN) heeft voldoende handtekeningen opgehaald om in mei in de Tweede Kamer een burgerinitiatief in te dienen. De stichting en de 40.000 ondertekenaars van het initiatief willen dat het roken in horecagelegenheden aan banden wordt gelegd. De organisatie verwijst daarbij naar andere Europese landen die ook zo`n verbod hanteren. Zo geldt in Italië, Ierland, Noorwegen, Malta en Zweden een totaalverbod op roken. Gisteren stelde de Franse premier de Villepin een parlementair debat over een soortgelijk rookverbod in cafés en restaurants op het laatste moment uit, uit angst voor een nieuwe nederlaag na de straatprotesten van de afgelopen dagen.

Volgens CAN betreft het in Nederland het eerste burgerinitiatief. Vanaf 1 mei kunnen Nederlanders zelf een onderwerp aandragen waar de Tweede Kamer zich over moet uitspreken. Of dat ook met dit initiatief gaat gebeuren is onduidelijk. Een onderwerp moet minimaal twee jaar niet op de politieke agenda hebben gestaan om in de Kamer besproken te worden. De Tabakswet is eind vorig jaar nog besproken. Volgens Clean Air Now is over het recht op een rookvrije werkplek in 2003 gestemd en dat is dus langer dan twee jaar geleden.