Bos: meer praktische masters voor hbo'er

Er moeten aan universiteiten meer beroepsgerichte masteropleidingen komen. Zulke vervolgstudies sluiten voor hbo-studenten beter aan op hun gevolgde opleidingen. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos vanmiddag in een toespraak op het jaarcongres van de HBO-raad in Amsterdam.

In zijn toespraak hekelt Bos de gebrekkige doorstroom van hbostudenten. Doordat de overheid de hbo-masters nog niet financiert, zegt Bos, zijn die vervolgopleidingen voor veel hbo-studenten te duur. Daardoor worden ze gedwongen academische masters te volgen, hoewel die in de praktijk niet altijd aansluiten op de hbo-opleidingen.

Volgens Bos hoeft de invoering van meer hbo-masters geen extra geld te kosten, omdat de introductie van een sociaal leenstelsel en van zogeheten leerrechten een studentgebonden financiering met zich meebrengt. Vanaf 2007 krijgen studenten leerrechten van de overheid, die ze per halfjaar kunnen 'besteden' bij een onderwijsinstelling.

Staatssecretaris Rutte (Onderwijs, VVD) zegt in een reactie niet afwijzend te staan tegenover een toename van masters op hbo-niveau. wel vreest hij voor 'verwatering' van de onderwijskwaliteit doordat er meer opleidingen moeten mee-eten uit dezelfde ruif van onderwijsgeld.

Ook voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad is te spreken over het plan van Bos. Wel is hij van mening dat niet iedere hbo-opleiding een master aan zou moeten bieden. Terpstra: 'Masters zijn bedoeld voor ambitieuze studenten die meer willen met hun studie. We moeten praktisch ingestelde studenten niet tot wetenschappelijk onderwijs dwingen.'

De afgelopen jaren zijn hbo-instellingen al begonnen met het aanbieden van mastersopleidingen.