Birgit Nilsson

Van de legendarische Zweedse sopraan Birgit Nilsson, op Eerste Kerstdag 2005 op 87-jarige leeftijd overleden, is een cd met aria's verschenen die haar unieke stem en ontzagwekkende zangkunst op hun best illustreren. Nilsson had een onvermoeibare gestaalde stralende strot, die haar in staat stelde ook aan het slot van een urenlange voorstelling als Wagners Tristan und Isolde nog met extatische kracht te zingen. Dat is te hier horen in een live-opname van Isoldes Liebestod, uitgevoerd tijdens de Bayreuther Festspiele 1966. Dezelfde ongenaakbare perfectie klinkt in de opname van de veel langere slotscène van Strauss' Salome, opnieuw gedirigeerd door Böhm, maar dan in New York (1972). Formidabel is Nilsson in woedende aria's van Donna Anna uit Mozarts Don Giovanni, in twee aria's uit Webers Oberon en Beethovens schrikwekkende Ah! perfido . Nilsson doet het hart van de operaliefhebber nog steeds sidderen.

Birgit Nilsson: Or sai chi l'onore. Favorit DG 431107-2

    • Kasper Jansen