BELGIË

Laatste getuige Met het overlijden van de laatste oud-strijder van de loopgravenoorlog van 1914-1918 rondom het West-Vlaamse Ieper is het landschap er de laatste levende getuige van de ‘Groote Oorlog’ geworden. Op ruim 1.300 plekken wordt er aan de strijd herinnerd; de sporen van de 800 kilometer loopgraven zijn ook na bijna een eeuw nog niet verdwenen. Het Flanders Field Museum wijdt een indrukwekkende expositie aan het ‘schuldige landschap’ van de Ieperboog, de frontlijn om de stad. Filmbeelden, foto’s, muziek, maquettes en interactieve elektronica, opgegraven wapentuig en persoonlijke mijmeringen roepen via de littekens in het landschap de oorlog op en laten heden en verleden in elkaar overvloeien.

De Laatste Getuige. Het oorlogslandschap van de Ieperboog, In Flanders Field Museum, Grote Markt, Ieper, t/m 19 nov, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 57239220 & www.inflandersfields.be

Martens Dichter en toneelschrijver Bart Meulemans maakte voor acteur Koen de Sutter van NTGent/Antigone een monoloog over Wilfried Martens, de politicus die België door de jaren tachtig trachtte te loodsen. Martens overleefde negen regeringen en werd als premier ongewild en niet helemaal terecht de exponent van de duistere binnenlandse Belgische machtspolitiek uit die jaren. Het stuk geeft een prachtig beeld van de Realpolitiker, die koste wat kost zijn land op de been wil houden en die daardoor wel moet ontmenselijken. Maar ook van een man die de emotionele gevangene wordt van zijn functie en streven. De Belgische geschiedenis tussen 1970 en 1999 ontvouwt zich in twee adembenemende uren.

Martens, door Koen de Sutter, t/m 15 april en van 18 t/m 21 mei in NTGent (0032 92250101), 19 t/m 22 april en 3 t/m 6 mei in Antigone, Kortrijk (0032 56240887), 27 t/m 29 april in KVS, Brussel (0032 22101112). Inl www.ntgent.be en www.antigone.be

En verder Extra libros, foto’s van Carl De Keyzer, t/m 5 juni, Het Zwart Huis, Knokke www.hetzwarthuis.be.