BEELDENDE KUNST

Rembrandt van Rijn, Hendrickje in deuropening, ca 1655. Bruikleen Gemäldegalerie in Berlijn

Rembrandt De tentoonstelling Rembrandt - Zoektocht van een genie, die samen met Rembrandt-Caravaggio tot de grootste evenementen van het Rembrandtjaar hoort, laat zien hoe ingrijpend Rembrandts stijl door de jaren heen veranderd is. Voor het eerst is het werk van Rembrandt (1606-1669) en Caravaggio (1571-1610) naast elkaar te zien Vroege en latere werken worden met elkaar vergeleken, en maken aanschouwelijk dat Rembrandt een zoeker was, die onafgebroken speurde naar manieren om zich te vernieuwen. Te zien zijn ruim vijftig van zijn schilderijen, waaronder de twee lang vermiste en onlangs in Warschau opgedoken werken Geleerde aan de lessenaar en Meisje in de schilderijlijst. Ook publiekslievelingen als het Meisje in het venster, Hendrickje en Rembrandts zelfportret uit 1640 keren voor het eerst weer terug naar het Rembrandthuis, de plek waar de meester ze bijna vier eeuwen geleden schilderde.

Rembrandt-Zoektocht van een genie. T/m 2 juli in het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, Amsterdam. Inl 020-5200400, www.rembrandthuis.nl