Ajax verzekert zich van drie punten, met dank aan de arbiter

In de beslissende fase van de competitie heeft Ajax vooralsnog over geluk en de medewerking van de arbitrage niets meer te klagen. De 1-0 zege op AZ was zondag al fortuinlijk. Gisteravond hielp de arbitrage een handje door de gelijkmaker (1-1) van Klaas-Jan Huntelaar goed te keuren. Scheidsrechter Dick van Egmond en zijn assistent langs de lijn zagen daarbij over het hoofd dat Angelos Charisteas de bal in buitenspelpositie doorkopte. De Griekse reservespits maakte in de 93ste minuut ook nog de winnende treffer (2-1) waardoor Ajax zondag in de uitwedstrijd tegen RKC dankzij een beter doelsaldo aan één punt genoeg heeft om zich te plaatsen voor de play-offs. 'Misschien dat mijn gang naar Zeist voor de arbitragezaak met Luinge nu zijn vruchten afwerpt', zei Ajax-trainer Danny Blind cynisch, een dag nadat hij was vrijgesproken van beledigingen aan het adres van scheidsrechter Luinge. Hij meende dat zijn ploeg voor het eerst dit seizoen door een arbiter was bevoordeeld. Ajax verdiende door het slechte spel in een groot deel van het duel niet te winnen.

Ook om andere redenen zal Blind met een onbehaaglijk gevoel in de dug-out hebben gezeten. In gesprekken die hij had met technisch directeur Martin van Geel en voorzitter John Jaakke kreeg de voormalige centrale verdediger de afgelopen weken geen zekerheid over zijn positie in de nabije toekomst. Blind heeft nog een contract voor een jaar. Maar gezien de matige prestaties van Ajax in de competitie dit seizoen, lijkt het erop dat de mensen die bij Ajax aan het roer staan naar alternatieven zoeken. De naam van Henk ten Cate, de rechterhand van Frank Rijkaard bij FC Barcelona, wordt niet alleen in verband gebracht met PSV, maar ook veelvuldig genoemd in Amsterdam. Ten Cate liep onder coach Louis van Gaal ooit stage in De Meer.

Het vertrouwen bij de top van van Ajax in Blind is in elk geval niet groot. In elk interview dat Van Geel, Jaakke of de nieuwe algemeen directeur Maarten Fontein geven, wordt zijn naam angstvallig vermeden. Nooit klinkt het vertrouwen dat een trainer die onder moeilijke omstandigheden moet werken nodig heeft. Nooit worden vanuit het kantoor bij Ajax de oorzaken genoemd die de huidige malaise voor een groot deel verklaren. Zoals talrijke blessures, een slecht aankoopbeleid, het ontbreken van routiniers in het team en leidinggevende spelers als bijvoorbeeld Phillip Cocu bij PSV.

Niettemin zou het kunnen dat Blind wordt afgerekend op de slechte prestaties van Ajax. Voorzitter Jaakke wilde onlangs in een interview met het Brabants Dagblad niet zeggen of hij tevreden is over de trainer die nu anderhalf jaar aan het bewind is. 'Hij heeft nog een contract', zei Jaakke slechts. En ook directeur Fontein hulde zich in nevelen toen hij met deze krant sprak. 'De positie van de trainer is niet aan de orde', verklaarde de manager. Maar de vaststelling dat Blind volgend seizoen nog trainer is van Ajax wilde hij niet vermeld zien. 'Dan weet je het wel', zei Blind onlangs over het uitblijven van enige zekerheid voor de camera van RTV Noord-Holland. Gisteravond zei hij dat die uitspraak wat uit zijn verband is gerukt. De programmamakers bestrijden dat.

Ajax speelde tegen Vitesse een miserabele eerste helft. Na vijftien seconden had Hedwiges Maduro de ploeg uit Amsterdam al op voorsprong kunnen schieten. Maar zijn inzet ging naast. Vervolgens had Vitesse het beste van het spel. Begeleid door een striemend fluitconcert liepen de Ajacieden naar de kleedkamer. Daar liet Blind zijn centrale middenvelder Maduro douchen. Ajax keerde terug met Ryan Babel als linksbuiten. Markus Rosenberg schoof van de linkerflank door naar de positie van nummer tien als aanvallende middenvelder. Later werd hij vervangen door Charisteas, omdat Blind toch wat scherpte begint te missen bij de Zweed.

Het aanvallende spel van Ajax hield natuurlijk risico's in. Nadat Rosenberg en Huntelaar een paar kansen om zeep hadden geholpen, viel het eerste doelpunt aan de andere kant. Twee oud-Ajacieden waren ervoor verantwoordelijk. Youssouf Hersi kopte een voorzet van Tom de Mul hoog in het net. De Belgische rechtsbuiten kreeg de bal knullig in de voeten geschoven door Tomás Galásek. Blind constateerde vervolgens wat hij al vaker zag dit seizoen. Pas in tijden van nood bleken zijn manschappen bereid de mouwen op te stropen. Ajax zette Vitesse verder onder druk. Pas in de slotfase bezweek de ploeg uit Arnhem. Na het buitenspeldoelpunt van Huntelaar profiteerde Ajax weer eens van de traptechniek van Wesley Sneijder. Lange tijd was hij afwezig wegens een hamstringblessure. Charisteas kopte zijn vrije trap in de 93ste minuut hard in. Blind roemde de instelling van Charisteas die zich volledig schikt in zijn reserverol. Want alleen aan centrumspitsen heeft de geplaagde trainer dit seizoen geen gebrek.

Ajax2Vitesse1

Ruststand 0-0. 31. Hersi 0-1, 89. Huntelaar 1-1, 93. Charisteas. Schds: Van Egmond. Tsch: 50.000.

    • Erik Oudshoorn