Ajax heeft nog één punt nodig

Het is mogelijk dat trainer Blind wordt afgerekend op de slechte prestaties van Ajax.

De Ajax-top heeft weinig vertrouwen in hem.

Doelman Wapenaar van Vitesse bokst een bal weg in het duel tegen Ajax. Foto Pro Shots/Stanley Gontha seizoen 2005 / 2006 ajax - vitesse 12-04-2006 harald wapenaar
Doelman Wapenaar van Vitesse bokst een bal weg in het duel tegen Ajax. Foto Pro Shots/Stanley Gontha seizoen 2005 / 2006 ajax - vitesse 12-04-2006 harald wapenaar Foto Pro Shots

Ajax heeft zondag op basis van een beter doelsaldo in de uitwedstrijd tegen RKC een punt nodig om de play-offs te bereiken. De ploeg van trainer Danny Blind boog gisteravond in de eigen Arena in de slotfase een 0-1 achterstand tegen Vitesse om in een 2-1 overwinning. Het winnende doelpunt werd in de 92ste minuut gemaakt door invaller Angelos Charisteas. Daardoor kwam Ajax op de vierde plaats van de ranglijst terecht.

Blind zal met een onbehaaglijk gevoel in de dug-out hebben gezeten. In gesprekken die hij had met technisch directeur Martin van Geel en voorzitter John Jaakke kreeg de voormalige centrale verdediger geen enkele zekerheid over zijn positie in de nabije toekomst. Blind heeft nog een contract voor een jaar. Maar gezien de matige prestaties van Ajax in de competitie van dit seizoen, lijkt het erop dat de mensen die bij Ajax aan het roer staan naar alternatieven zoeken. De naam van Henk ten Cate, de rechterhand van Frank Rijkaard bij FC Barcelona, wordt niet alleen in verband gebracht met PSV, maar ook veelvuldig genoemd in Amsterdam. Ten Cate liep onder coach Louis van Gaal ooit stage in De Meer.

Het vertrouwen bij de hoge heren van Ajax in Blind is in elk geval niet bijzonder groot. In elk interview dat Van Geel, Jaakke of de nieuwe algemeen directeur Maarten Fontein geeft, wordt zijn naam angstvallig vermeden. Nooit klinkt het vertrouwen dat een trainer die onder moeilijke omstandigheden moet werken zo broodnodig heeft. Nooit worden vanuit het kantoor bij Ajax de oorzaken opgesomd die de huidige malaise voor een groot deel verklaren. Zoals talrijke blessures, een slecht aankoopbeleid, het ontbreken van routiniers in het team en leidinggevende spelers als bijvoorbeeld Phillip Cocu.

Blind kon het hele seizoen niet over sterspeler Maxwell beschikken en raakte Nigel de Jong kwijt in de winterstop. Regelmatig moest de veelgeplaagde trainer met een veredeld juniorenelftal aantreden. Hij moest bovendien met spelers werken van wie er tien een aflopend contract hebben. Het merendeel zal deze zomer Ajax de rug toekeren.

Niettemin zou het kunnen dat Blind wordt afgerekend op de slechte prestaties van Ajax. Voorzitter John Jaakke wilde onlangs in een interview met het Brabants Dagblad niet zeggen of hij tevreden is over de trainer die pas anderhalf jaar aan het bewind is. 'Hij heeft nog een contract', zei Jaakke slechts. En ook directeur Fontein hulde zich in nevelen toen hij met deze krant sprak. 'Het is niet aan de orde', verklaarde de manager. Maar de vaststelling dat Blind volgend seizoen nog trainer is van Ajax wilde hij niet vermeld zien. 'Dan weet je het wel', zei Blind onlangs over het uitblijven van enige zekerheid voor de camera van RTV Noord-Holland.

Ajax speelde gisteravond tegen Vitesse een miserabele eerste helft. Na vijftien seconden had Hedwiges Maduro de Amsterdamse ploeg al op voorsprong kunnen schieten. Maar zijn inzet ging naast. Vervolgens had Vitesse het beste van het spel. Onder de gesel van een striemend fluitconcert vertrok Ajax naar de kleedkamer. Daar liet Blind zijn centrale middenvelder Maduro douchen. Ajax keerde terug met Ryan Babel als linksbuiten. Markus Rosenberg schoof van de linkerflank door naar de positie van nummer tien als aanvallende middenvelder. Dat hield natuurlijk risico's in. Nadat Rosenberg en Klaas-Jan Huntelaar een paar kansen om zeep hielpen, viel het eerste doelpunt aan de andere kant. Twee oud-Ajacieden waren ervoor verantwoordelijk. Youssouf Hersi kopte een voorzet van Tom de Mul hoog in het net. Pas in de slotfase bezorgden Huntelaar en Charisteas Ajax alsnog de volle winst.

    • Erik Oudshoorn