7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

It Posthûs

Makkum, Plein 15. Tel. (0515) 231 153 keuken open 18.00-21.00, ma gesloten Frans / Internationaal, gem. prijs 3-gangen à la carte: 29,00 Categorie: romantisch

Uit 'Dark Horse', regie Dagur Kari.

Pittoresk oud post- en telegraafkantoor, centraal in het dorp; een verademing in het bij uitstek toeristische Makkum. Op het vaak wisselende menu staan voornamelijk klassiek Franse gerechten, maar ook eens iets anders zoals een Irish stew. De oplettende bediening adviseert goed. Voor de Ierse eigenaar zijn de ontelbare soorten whiskey in zijn assortiment vanzelfsprekend; daarnaast een interessante wijnkaart.

uitstekend | Bijzonder fraai gelegen en gezellig ingericht restaurant. De Ierse kok presenteerde ons smakelijke variaties van in eerste instantie alledaags lijkende gerechten. Een plek waar je gezellig kunt natafelen.(13-10-2005 S.G. te Klimmen)

uitstekend | We enjoyed a lovely dinner in restaurant 't Posthûs last Friday. Recommended by some friends, we found this place outstanding. Very friendly service and the food is just great. It seems the owners are true 'wine connaisseurs': interesting names for very acceptable prices. (25-04-2005 J.S. te Amsterdam)

2 DANS

Dood in Venetië

Rotterdam: OT Theater, St. Jobsweg 3. Aanvang: 21.00. Aldaar tot en met 14 mei. Inl./reserveren: 010-4769029 & www.ot-rotterdam.nl

Het Onafhankelijk Toneel brengt vanavond de dansvoorstelling Dood in Venetië, naar de roman van Thomas Mann (Der Tod in Venedig, 1912) en de verfilming (Death in Venice, 1971) van Luchino Visconti. In een door de cholera geteisterd Venetië wordt een oudere kunstenaar (Ton Lutgerink) verliefd op een schone jongeling (Rafael Zielinski). De choreografie is van Galama en Kho, die samen met Gerrit Timmer het OT Theater dompelen in een fin de siècle bad van decadentie en vergankelijkheid.

3 TONEELSNIPPERS

April is the cruellest month

Utrecht: Theater Kikker, Ganzenmarkt 14. Aanvang: 20.30. Inl./res.: 030-2319666 & www.theaterkikker.nl

Onder de naam April is the cruellest month houdt Utrechts toneelcollectief 't Barre Land twee avonden met zeer uiteenlopende toneelsnippers. Mogelijk spelen zij: Pitten (een blik in het souffleurshokje) van Herman Heijermans, Tics, or doing the deed (A sex comedy) van René Berton, Theaterplicht (Ingezonden brief) van Karl Valentin, Act without words van Samuel Beckett, Treurspeler tegen wil en dank van Tsjechov, en De menselijke kanonskogel (variété met doodsverachting zonder levensverwachting).

4 FILM

Dark Horse

Regie: Dagur Kári. Met: Jacob Cedergen, Nicolas Bro, Tilly Scott Pedersen. In: Kriterion, Amsterdam; Filmhuis Den Haag; Lantaren/Venster, Rotterdam; Louis Hartlooper, Utrecht.

Tweede film van de IJslandse regisseur Dagur Kári, die debuteerde met Noi Albinoi, speelt zich af in een zwart-wit Kopenhagen en laat een aantal sketches zien uit het leven van de onaangepaste twintiger Daniel, vol scherpe grappen in de dialogen en zachte dagdromen in het beeld, dat voor één glorieus en schattig moment kleur krijgt.

5 TANGO/MILONGA

Gustave Toker

Den Haag: Theater Zwembad de Regentes, Weimarstraat 63. Aanvang: 20.30. Toegang: 15,50 euro. Inl/res: 070-3637798 & www.deregentes.nl

Bandoneonist Gustavo Toker speelt Tango y Milonga de Argentinie, een programma over de geschiedenis van de tango en de milonga, de oude muziekstijlen van zijn geboorteland Argentinië. Hij doet dat aan de hand van composities van tangogrootheden als Troilo, De Caro, Pugliese, Salgan, Gobbi, Arolas en Astor Piazzolla. Gustave Toker wordt vanavond op de piano begeleid door José Lopretti.

6 TOLERANTIEDEBAT

De grenzen van tolerantie

Amsterdam: De Balie. Aanvang: 20.00. Toegang: 7 euro. Inl./res.: 020-5535100 & www.vip05.nl

VIP05, een podium voor verdieping en interactie, onderzoekt een avond lang de grenzen van tolerantie in een multiculturele samenleving. Nederland heeft een lange traditie als tolerant land. Toch is tolerantie anno 2006 niet meer zo'n positief begrip en lijkt men bang voor wat anders is. Wat kan nog wel en wat niet? Debat met Mohamed Sini, directeur bij de ROC Midden Nederland en voorzitter van de stichting Islam & Burgerschap, die zich bezig houdt met normen, waarden en burgerschap in relatie tot de islamitische religie.

7 FILOSOFIE

Waarheid in wetenschap, kunst en filosofie

Maastricht: Universiteit van Maastricht, Aula, Minderbroedersberg 4-6. Aanvang: 20 uur. Lezing: Prof. dr. Jean Paul van Bendegem. Inl 043-3885307 & www.sg.unimaas.nl

In de wetenschappen betekent waarheid dat onze theorieën overeenkomen met de feiten. In de kunsten betekent waarheid in eerste instantie niets, want kunst houdt zich niet bezig met het beschrijven van de wereld. Maar kan de kracht van een kunstwerk niet zo groot zijn dat je er waarheid aan toeschrijft?

Eet en recenseer zelf mee op www.nrc.nl/iens