7 redenen om thuis te blijven

1 game

Tomb Raider: Legend

Platform: PC 50 euro, PlayStation 2, Xbox 60 euro, Xbox 360 65 euro

Pas op: een regenbuitje van zweet Tegen het zweten Bij de drogisterij 19,95 euro Zweetplekken onder de oksels in strakke truitjes. Je kent het wel. Als je lekker staat te dansen in de disco, tijdens een zenuwslopend examen of in de sportschool. Het is geen fraai gezicht, het voelt klef en als het een beetje tegenzit ruikt het ook nog. Gatsie! Maar er is hulp en het zit in een blauw flesje dat syNeo 5 heet. Het is in bijna alle drogisterijen te koop. Voor het slapengaan spuit je het onder de oksels zodat het 's nachts goed kan intrekken. De volgende morgen is het alleen een kwestie van wassen en deoderant opspuiten om vervolgens vijf dagen lang kurkdroge oksels te hebben. Het spul werkt ook tegen zweetvoeten (mits je het natuurlijk op je voeten spuit). Nadelig is wel weer dat het zweet op andere plaatsen terug komt. Tja, het vocht moet ergens heen. Dus bereid je wel voor op een snor van zweet op je bovenlip of regenbuitje aan de onderkant van je rug, net boven de billen. (JV)

Nadat Lara Croft dankzij het voorlaatste, tegenvallende spel Tomb Raider: Angel of Darkness door de wereldwijde game-pers was uitgekotst, is ze nu als een feniks uit de as herrezen. Dat klinkt dramatisch, maar er stond behoorlijk wat op het spel. De oorspronkelijke maker, Core Design, werd door speluitgever Eidos resoluut aan de kant gezet. Die bracht de Tomb Raider serie vervolgens onder bij ontwikkelaar Crystal Dynamics. Ere wie ere toekomt, het softwarebedrijf zet de sexy archeologe opnieuw op de kaart. In Legend wordt teruggegrepen naar de gameplay uit de eerste twee delen van de langlopende serie, alleen met de graphics van nu. De immense graftombes, ruïnes en tempels komen wonderbaarlijk mooi tot leven. We mogen weer naar hartelust aan lianen slingeren en over ravijnen springen. De schiet- en raceonderdelen op motor zijn minder interessant, maar gelukkig voert het snuffelen en puzzelen in verborgen tombes de boventoon. Voor iedereen die nog steeds snakt naar een nieuwe Indiana Jones film, is Tomb Raider: Legend een meer dan prima alternatief. (JM)

2 Praten

Wat Zou JIJ Doen?

Ned 1, 22.25-23.05u

In voorgaande afleveringen, getiteld 'Mijn kind is aan de coke' en 'Ik overleefde een ramp' zullen waarschijnlijk niet zoveel mensen zich herkend hebben, maar vanavond behandelt presentatrice Karin de Groot het onderwerp 'Mijn partner snurkt'. Een eigenschap waarmee een half miljoen Nederlanders een bedgenoot wakker houden. De gasten praten over de impact die de kwaal op het echtelijke en sociale leven kan hebben.

3 Documentaire

Boer tegen wil en dank

Ned.1, 23.05-23.55u

Een documentaire over boer John Peterson. Door het overlijden van zijn vader kon Peterson diens boerenbedrijf in Illinois overnemen. Als een van de eerste in die omgeving kiest hij voor biologisch-dynamische landbouwmethodes in plaats van gif. En dat trekt publiek. Zijn boerderij wordt al gauw een toevluchtsoord voor bleke stedelingen die op het platteland tot rust willen komen en fysiek een beetje willen aansterken.

4 Kookstrijd

Great British menu

BBC 2, 19.30-20.00u

De Engelse keuken staat niet bekend als de allerbeste. Daarom probeert Jennie Bond - de Maartje van Weegen van Engeland - dat imago op te poetsen. In Great British menu gaat ze op zoek naar de beste Britse chefkok. Iedere aflevering nemen twee koks het tegen elkaar op. Met regionale specerijen proberen ze het allerlekkerste diner te bereiden. Het winnende menu wordt opgediend aan de koningin op haar tachtigste verjaardag.

5 site-seeing

misverstand

www.kissthisguy.com

Beste popartiest. Je hebt een leuk melodietje gemaakt, het is fijn dansbaar en de tekst zal ook nog wel een zinnige boodschap bevatten. Jammer dat wij Engels-als-tweede-taal-mensen dat maar zelden oppikken. Ar-ti-cu-le-ren dus, want in onze hersenen worden onduidelijk uitgesproken songteksten verhaspeld tot onbedoeld hilarische vondsten. Op de website 'The archive of misheard lyrics' is een grote hoeveelheid misverstane liedteksten verzameld. 'Get on at the bus stop / Don't stop till you're getting off' is de herkenbare verminking van Michael Jacksons oorspronkelijke nummer: 'Keep on with the force (don't stop) / Don't stop till you get enough'. Bij elke aanmelding kun je aangeven hoe oud je was toen je de verhaspeling ontdekte en of je 'interessante' medicijnen slikt. De vraag is wie er meer onder invloed was bij de vertolking, jij of de popartiest? (OvD)

6 Spuiten

Tegen het zweten

Bij de drogisterij 19,95 euro

Zweetplekken onder de oksels in strakke truitjes. Je kent het wel. Als je lekker staat te dansen in de disco, tijdens een zenuwslopend examen of in de sportschool. Het is geen fraai gezicht, het voelt klef en als het een beetje tegenzit ruikt het ook nog. Gatsie! Maar er is hulp en het zit in een blauw flesje dat syNeo 5 heet. Het is in bijna alle drogisterijen te koop. Voor het slapengaan spuit je het onder de oksels zodat het 's nachts goed kan intrekken. De volgende morgen is het alleen een kwestie van wassen en deoderant opspuiten om vervolgens vijf dagen lang kurkdroge oksels te hebben. Het spul werkt ook tegen zweetvoeten (mits je het natuurlijk op je voeten spuit). Nadelig is wel weer dat het zweet op andere plaatsen terug komt. Tja, het vocht moet ergens heen. Dus bereid je wel voor op een snor van zweet op je bovenlip of regenbuitje aan de onderkant van je rug, net boven de billen. (JV)

7 Bladeren

Stripboek

Te koop bij stripwinkels, prijs 9,95 euro

Geen zin in zware literatuur? De Amsterdamse uitgeverij Oog & Blik lanceerde vorig jaar de Collectie Ignatz; een nieuwe reeks stripboeken. De uitgeverij wil korte verhalen van verschillende bekende en minder bekende striptekenaars in deze collectie gaan uitgeven. Veel plaatjes en weinig lezen dus. Inmiddels zijn er vijf stripalbums verschenen, of 'luxueuze magazines' zoals Oog & Blik de boekjes liever noemt. Waaronder bijvoorbeeld De Onschuldigen van de Italiaan Gipi (pseudoniem van Gian Alfonso Pacinotti). Een stripalbum over Giuliano, een kleine bekeerde crimineel. Samen met zijn neefje Andrea gaat Guiliano op bezoek bij een oude vriend die zojuist uit de gevangenis is vrijgekomen. Tijdens de rit vertelt Guilliano zijn kleine neefjes alles over zijn criminele verleden en denkt hij na over zijn relatie met zijn vrienden. (LN)

    • Juliette Vasterman
    • Lineke Nieber
    • Jan Meijroos