Zoet pleidooi voor fantasie

Pobby en Dingan heten ze. En er mag geen misverstand over bestaan: het zijn de imaginaire, ja i-m-a-g-i-n-a-i-r-e vriendjes van het meisje Kellyanne, dat met haar familie in de Australische outback woont, waar haar vader zíjn ingebeelde levensdoel najaagt: het vinden van een perfecte opaal.

Regisseur Peter Cattaneo veroverde de wereld met de droom van zes staalarbeiders uit Sheffield in The Full Monty. Met de mores van Australische mijnwerkers weet hij minder goed raad. De norse mannen die ieder in hun eenpersoonsmijntje op zoek zijn naar de ultieme edelsteen dienen als massief tegenwicht voor de fragiele fantasiewereld van Kellyanne. Als Pobby en Dingan plotseling verdwijnen en het meisje onverklaarbaar ziek wordt, zit er niets anders op dan dat al die lompe kerels een voor een even hun eigen illusies opzij zetten en in die van Kellyanne gaan geloven.

Opal Dream is gebaseerd op de novelle Pobby and Dingan van Ben Rice. Die was niet per se voor kinderen geschreven, maar werd door Peter Cattaneo ondanks de melancholische toon van het verhaal zuurstokzoet verfilmd. Het lijkt erop alsof Cattaneo zijn vingers niet durfde branden aan de imaginaire wereld van Kellyann en daarom zo dicht mogelijk bleef bij wat wel tastbaar was: de irritatie van haar ouders en broertje dat zij het spelletje alweer mee moeten spelen. Het geeft de film iets belerends. Aanknopingspunten biedt het verhaal met fictieve vriendjes en lichtgevende edelstenen voldoende, maar fantasie is vaak een kwestie van verhullen, terwijl Cattaneo beter in onthullen lijkt.

Opal Dream. Regie: Peter Cattaneo. Met: Vince Colosimo, Jacqueline McKenzie. In: Movies, Amsterdam; Babylon, Den Haag; Cinerama, Rotterdam; Lux, Nijmegen.

    • Dana Linssen