www.nrc.nl

Anoniem bellen. “Over ruim een jaar zal in Nederland een bewaarplicht bestaan voor telecomgegevens zoals met wie u heeft gebeld, gemaild of gefaxt, wanneer, hoelang en waarvandaan. Waar gaat dat eindigen? De overheid vertoont de neiging alles over ons te willen weten. Zal straks ook de inhoud van de gesprekken worden opgeslagen? In de VS heeft de regering-Bush zichzelf buiten de rechter om toestemming gegeven burgers af te luisteren. Gelukkig zijn er manieren om afluisteren zinloos te maken.“ Over dit onderwerp schrijft blogger Herbert Blankesteijn vandaag op zijn weblog Beet, te lezen op www.nrc.nl. Blankesteijn gaat vooral in op de nieuwe encryptiesoftware om gesprekken onafluisterbaar te maken, en op de situatie in Nederland, waar minister Donner (foto) zich vorig jaar hard maakte voor bewaarplicht en beveiligde communicatie.

www.nrc.nl/beet

Russische lente. NRC-correspondent Coen van Zwol schrijft vandaag op zijn weblog over de Moskouse lente en haar schoonmaakdrift. Die ijver stamt volgens hem uit het verleden. “Vroeger kondigde de partij rond deze tijd de soebotnik af, de grote lenteschoonmaak. Het woord stamt af van soebota, “zaterdag', omdat de Sovjet-Unie haar burgers dwong de zaterdag voor Lenins verjaardag (22 april) op te offeren aan het kuisen van de eigen woonplaats. De eerste was in 1919 en Lenin (foto) was laaiend enthousiast over dit vertoon van proletarische ijver: “slechts kwaadaardige aanhangers van de bourgeoisie kunnen de soebotnik met minachting bejegenen'. Zijn onderdanen waren iets minder blij. Patriotten proberen die traditie nu in ere te herstellen, vooral voor de jeugd. Een zorgelijke retroSovjetreflex?“

www.nrc.nl/moskou