Wereldvoetbalbond herstelt stadion in Gaza

De wereldvoetbalbond FIFA gaat het verwoeste voetbalstadion van het Palestijnse ellftal in Gaza herstellen. Het stadion werd vorige week getroffen door een Israëlische bomaanslag. In het midden van het voetbalveld werd een enorme krater geslagen en een deel van de tribunes werd vernield.

Hoeveel het herstel van het nationale stadion zal kosten, zal pas over een paar dagen bekend worden. Maar de FIFA staat nu al garant voor de financiering. 'Dat is de plicht van onze organisatie. Zowel het Palestijnse als het Israëlische voetbal moet zich ten volle kunnen ontplooien', aldus voorzitter Joseph Blatter in een persbericht.

De wereldvoetbalbond maakte gisteren ook bekend dat de winst in 2005 uitkwam op 135,85 miljoen euro. Dat is een stijging met 35 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. De winst is grotendeels te danken aan de stijging van de Amerikaanse dollar. De FIFA streeft ernaar in de toekomst minder afhankelijk te zijn van het wereldkampioenschap voetbal. De voetbalbond zegt zuinig te willen omgaan met de eigen middelen.

Die waarschuwing moet worden gezien in het licht van een conflict met de G14, een lobby-organisatie van achttien van de belangrijkste voetbalclubs in Europa. Zij eisten onlangs voor een handelsrechtbank in het Belgische Charleroi een schadevergoeding van 860 miljoen euro voor blessures die de spelers van deze topclubs tijdens interlands. De G14 wil ook nog eens 200 miljoen euro voor het afstaan van spelers tijdens het komende WK in Duitsland.

De wereldvoetbalbond gaf gisteren ook een waarschuwing in verband met de kaartverkoop voor het WK. De verantwoordelijken wijzen erop dat voetballiefhebbers beter geen kaartjes kunnen kopen via een niet-officiële weg. Kaarten voor de wedstrijden zijn strikt persoonlijk en op naam en kunnen niet worden doorverkocht.

Een aantal internetsites, zoals het Nederlandse Ticket Unlimited, schermt met kaartjes die niet op naam zijn, afkomstig van bedrijven. Maar die bedrijven moeten voor het WK aan de FIFA doorgegeven aan welke personen zij de kaartjes hebben geschonken. De tickets kunnen dus niet via het internet doorverkocht worden. Op ticketunlimited.nl worden toegangsbewijzen verkocht vanaf 500 euro per stuk.