Vrijdag meer perioden met zon

Er is morgen flinke regenval in aantocht. Maar daarna lijkt het een paar dagen slechts “licht' wisselvallig te worden. Er ontwikkelt zich een enkele bui in het binnenland, verder schijnt de zon geregeld, 's middags afgewisseld door stapelwolken. In deze tijd van het jaar vormen de stapelwolken zich met name landinwaarts.

Dat heeft alles te maken met de huidige lage temperatuur van het Noordzeewater. Terwijl het water de gehele dag rond de 5 graden is, warmt het land overdag op tot een graad of 11 à 12. Vervolgens stijgt die warme lucht op en vormt zich op enige hoogte bewolking. Als de wind vanaf de zee komt, begint de bewolking daarom vanaf zo'n 5 tot 15 kilometer landinwaarts.

's Avonds lossen de stapelwolken juist weer op en daarom kan het vanavond landinwaarts behoorlijk opklaren. Nieuwe bewolking is echter op komst uit westelijke richting en in de loop van de nacht gaat het vanuit het noordwesten af en toe regenen en motregenen. Die lichte neerslag zal morgen tegen het einde van de ochtend actief worden, leidend tot een zeer natte donderdagmiddag. De wind trekt aan, wordt aan de kust krachtig, windkracht 6, en kan aan de noordwestkust windkracht 7 bereiken. Pas in de loop van de nacht lijkt de neerslag via Limburg het land te verlaten.

Vrijdag is het veel rustiger voor wat betreft regen en wind. De ochtend begint waarschijnlijk zonnig, gevolgd door de vorming van stapelwolken.