Van de bistecchiera

Voor 2 personen als hoofdgerecht:

2 kleine courgettes van elk 200 gram

300 gram grote rauwe ongepelde garnalen (8 stuks)

en verder:

2 eetlepels citroensap

zout en versgemalen zwarte peper

1/2 teen knoflook, gepeld

1 theelepel gedroogde oregano

2 eetlepels olijfolie extra vierge

Het goede van een bistecchiera, zo'n gietijzeren grilplaat met een ribbelprofiel voor op het gas, is dat tijdens het grillen uittredende sappen of smeltende vetten in de geultjes tussen de ribbels worden opgevangen. Zo worden vlees, vis, garnalen of plakjes rauwe groente ervoor behoed dat ze bakken of smoren in hun vetten of sappen. Iedere goed gesorteerde keukenwinkel of kookafdeling van warenhuis of superstore verkoopt deze grillplaten en in allerlei maten en al dan niet voorzien van een anti-aanbaklaag. Met dat laatste aspect heb ik weinig op want grillen is ook een beetje schroeien; dat geeft juist die lekkere smaak aan dingen. Bereiding: Maak eerst de dressing door citroensap en zout en peper naar smaak door elkaar te roeren in een kom tot het zout is opgelost. Druk de knoflook door een knoflookpers boven de kom uit en voeg de oregano toe. Roer er dan de olie door. Verhit de bistecchiera op een hoge vlam tot de damp er vrijwel afslaat. Was intussen de courgettes en snijd beide uiteinden af. Snijd de courgettes in lange plakken van circa 1/2 cm dik. Leg een aantal van de plakken courgette op de grillplaat en laat ze kort aan weerszijden een mooi schroeipatroon krijgen; keer ze nu en dan om. Verdeel de gegrilde plakken courgette over twee borden en lepel een kleine hoeveelheid dressing over de plakjes. Behandel de overige plakken courgette op dezelfde manier en leg ze eveneens op de borden. Pel intussen het pantser van de garnalenstaarten af maar laat de kop aan de staart zitten en laat ook het staartvinnetje zitten. Snijd met een scherp mesje de bovenkant van de staart licht in en verwijder het vrijkomende darmkanaal (zwart draadje). Wrijf het staartvlees met de vingers heel dun in met olijfolie. Leg de garnalen naast elkaar op de hete bistecchiera en grill ze om en om in enkele minuten gaar. Ze zijn goed als het staartvlees stevig aanvoelt en zachtroze van kleur is geworden. Verdeel de garnalen over de borden en leg ze op de plakjes courgette, maal er wat zeezout over en besprenkel ze met wat dressing.

Morgen: amuses.

    • Florine Boucher