'Uruzgan-militairen slecht voorbereid'

Een deel van de militairen die worden uitgezonden naar de Afghaanse provincie Uruzgan is onervaren en slecht voorbereid op de gevaarlijke missie. Eén van de twee militairen die weigeren naar Uruzgan te vertrekken, zegt dat in het weekblad Vrij Nederland. Het gaat om een twintigjarige soldaat eerste klasse van het 44ste pantserinfanteriebataljon te Havelte. Na zijn weigering werd hij geschorst door Defensie en is er een strafklacht tegen hem ingediend bij de Koninklijke Marechaussee. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. De militair werd in 2004 ook al uitgezonden naar Afghanistan.

In zijn eenheid is onervarenheid troef, zegt de soldaat tegen het weekblad in bijzijn van zijn advocaat H. Dudink. Bijna geen militair is ooit uitgezonden. Voor het grootste deel zijn het 'jongens van een jaar of negentien, die net van de basisopleiding soldaat komen en nauwelijks weten hoe ze hun mitrailleur moeten vasthouden'. Hij typeert het peloton als een 'kippenhok', een 'kindercrèche', en een 'groepje hangjongeren'.

Volgens de soldaat waren de voorbereidingen op de missie haastwerk. 'De wapens zijn nog niet ingeschoten, dat zal straks ter plekke in het missiegebied moeten gebeuren. De test die ieder peloton moet afleggen voordat het op uitzending gaat, hebben we met de hakken over de sloot gehaald.' Tijdens een oefening werd gesimuleerd dat een konvooi slachtoffer werd van een boobytrap langs de weg. Normaal gesproken moet een konvooi dan binnen een paar seconden zijn weggereden. Tijdens de oefening duurde het volgens de soldaat tweeënhalf uur.

Het ministerie van Defensie zegt zich niet te herkennen in de uitspraken van de militair. Een woordvoerder bevestigt dat het peloton van de weigeraar bij een oefening 'minder' scoorde. 'Maar militairen zijn nooit klaar met trainen, dat gaat ook door in het missiegebied.' Dat het konvooi tijdens een oefening lang stil stond bij een boobytrap had een goede reden. 'Als je wordt beschoten geef je gas, bij een bom langs de weg is het zaak omzichtig de omgeving veilig te stellen. Dat kost tijd', aldus de woordvoerder.