Toeschouwers zien bij TT motoren vaker voorbijkomen

Het vernieuwde TT-circuit in Assen werd gisteren met enthousiasme in gebruik genomen. Directie, bestuur, sponsors en televisiezenders zien de veranderingen als verbeteringen. Maar het is de vraag of dat ook geldt voor de gebruikers, de motorcoureurs.

Een deel van de nieuwe ‘noordlus’. Foto Sake Elzinga Nederland - Assen - Drenthe - 11-04-2006 TT circuit van Drenthe, vernieuwd met nieuwe en wegdek met extra grote grindbakken. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

De meest ingrijpende verandering betreft de lengte: de “noordlus' is met 1,5 kilometer ingekort, waardoor het circuit 4,5 kilometer lang is geworden. Valentino Rossi, de Italiaanse wereldkampioen MotoGP, liet vorig jaar al weten dat hij inkorting zou betreuren. Hij verwoordde het gevoel van de meeste coureurs dat “Assen' technisch dan een minder interessante baan zou worden. Om te voorkomen dat alle circuits op elkaar gaan lijken, is op verzoek van de coureurs de “verkanting' - het hoogteverschil in de bochten - gehandhaafd.

De nieuwe compactheid van het circuit zal de toeschouwers zeker plezieren. Zij krijgen tijdens de TT de coureurs vaker te zien; de MotoGP bijvoorbeeld wordt over 26 in plaats van negentien ronden verreden. En de nieuwe noordlus, die nu kort na de start ligt, heeft de allure van een motordome, waar het publiek een mooi uitzicht over een groot deel van de baan heeft.

Met de vernieuwing van het circuit, waarmee een investering van ongeveer vijf miljoen euro is gemoeid, is de eerste fase van een ingrijpende verandering afgerond.

Nog dit jaar wordt begonnen met de aanleg van TT World, een aan de noordlus grenzend themapark met onder andere een hotel, restaurant, TT-museum, bowlingbanen, casino, partycentrum, discotheek, poolcentrum, evenementenhal, winkelcentrum en een parkeerplaats voor 7.000 auto's.

Om de investering van 40 miljoen euro rendabel te kunnen maken, is van belang dat er grote publieksevenementen worden gehouden. Nadat het TT-bestuur vorig jaar al het contract voor de Grand Prix tot en met 2016 had verlengd, volgde gisteren de ondertekening van het contract met de organisatie van de WK Superbike, na de MotoGP de grootse motorsportrace. Waar de TT jaarlijks goed is voor 100.000 toeschouwers, kwamen vorig jaar 60.000 mensen op de WK Superbike af.