Strijden tegen vooroordelen over 'koud Rotterdam'

Wie: Dagmar Veenstra, gids bij het kunstenfestival Motel Mozaïque.

Waarom: vanaf morgen zullen 26 gidsen de festivalbezoekers leiden naar 'onvergetelijke locaties en markante gebeurtenissen' in Rotterdam.

Dagmar Veenstra (26), gids op het festvial Motel Mozaïque: „Bezoekers denken soms dat Rotterdam een koude stad is. Wat temperatuur betreft kan dat in april zo zijn.” Foto Bob van der Have Wie: Dagmar Veenstra, gids bij het kunstenfestival Motel Mozaïque. Waarom: vanaf morgen zullen 26 gidsen de festivalbezoekers leiden naar ‘onvergetelijke locaties en markante gebeurtenissen’ in Rotterdam. Have, Bob van der

Duivelstherapie in het Evangelisch Centrum. Russisch eten in de Schotse kerk. Naar de sauna in de Zweedse Zeemanskerk. 'Rotterdam is een leuke, gastvrije stad, waar heel veel kan', zegt Dagmar Veenstra (26), geboren en getogen in de havenstad.

Als ervaren gids van het jaarlijks terugkerende kunstenfestival 'Motel Mozaïque' weet Veenstra tegen welke vooroordelen ze de komende dagen moet opboksen: 'Bezoekers van buiten denken soms dat Rotterdam een koude stad is. Wat temperatuur betreft kan dat in april zo zijn. Maar verder is Rotterdam een heel hartelijke stad.'

Gastvrijheid is de rode draad in het programma van Motel Mozaïque, legt de gids uit. Naast een mix van muziek, theater en beeldende kunst uit vele vreemde culturen, biedt het vierdaagse evenement tot en met paaszondag bijvoorbeeld opnieuw de mogelijkheid om op een bijzondere plek te overnachten. Kon dat voorgaande jaren in kunstwerken en in etalages, nu kunnen in totaal 150 bezoekers terecht in zes kerken en één moskee. 'Zalig slapen is dit keer het thema', lacht Veenstra.

Samen met een collega heeft zij de leiding over de ploeg gidsen die de bezoekers op sleeptouw moeten nemen. 'Uit onwetendheid trekken de meeste bezoekers naar de grote namen op het festival. Wij moeten ze overhalen ook de kleinere attracties te bezoeken.' Dat kan een gospelzangeres in een kapel zijn, een bezoek aan het schip 'Noordereiland' of een heavy metal-stoelendans. 'Straal gastvrijheid uit, geef bezoekers de indruk dat je ze de tijd van hun leven wilt bezorgen.' Als dat lukt beleef je als gids het festival zelf een stuk intensiever, zegt Veenstra.

Met plezier denkt ze terug aan de editie van vorig jaar. 'We hadden een tocht langs begraafplaatsen gepland met aansluitend een picknick. Omdat het alle dagen regende viel die in het water. Maar een stel studenten uit Delft was enthousiast. Die stonden in de regen te dansen. De picknick is verplaatst naar het atelier van een bevriende kunstenaar. Dat is een prachtig feest geworden. Leef je uit, laat anderen genieten, daar krijg je wat voor terug.'

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens