'Steun islamitische organisaties'

Nederland moet gematigde islamitische organisaties in de Arabische wereld niet uitsluiten, maar steunen. Met de radicale Palestijnse partij Hamas en de islamitische beweging Hezbollah moeten westerse landen banden aanknopen. Dat staat in het rapport Dynamiek in islamitisch activisme van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), het belangrijkste adviesorgaan van de regering. VVD, Groep Wilders, en de LPF hebben een spoeddebat in de Tweede Kamer aangevraagd met premier Balkenende.

Volgens het rapport moeten Nederland en andere Europese landen democratisering in islamitische landen steunen, en zich niet langer concentreren op niet-islamitische organisaties en partijen. De politiek in Nederland is volgens de WRR 'medeverantwoordelijk' voor 'een klimaat van confrontatie en sjabloondenken' over moslims en de islam. Het debat in Nederland getuigt tot dusverre van onvoldoende kennis van de islam, schrijven de onderzoekers. Woordvoerders van de regeringspartijen CDA en VVD hebben woedend gereageerd op het ruim tweehonderd pagina's tellende rapport, dat vandaag wordt aangeboden aan minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA). Volgens Tweede-Kamerlid Hirsi Ali (VVD) staat de 'W' van WRR voor 'wereldvreemd'. Ze noemt de uitlatingen 'geen wetenschap maar kwakzalverij.' Hirsi Ali wil dissidenten steunen in de islamitische wereld, maar niet organisaties als Hamas of Hezbollah. 'Dat staat gelijk aan het sponsoren van neonazi's of de Hofstadgroep.' Oppositiepartij PvdA ziet niets in een debat met Balkenende. 'Hirsi Ali en Wilders zijn voorvechters van de vrijheid van meningsuiting. Als ze dan een keer tegenwind krijgen, moeten ze niet flauw doen', zegt Tweede-Kamerlid Dijsselbloem (PvdA). Volgens de WRR zijn moslims binnen en buiten Nederland aan het moderniseren. Hamas en Hezbollah zitten in een proces van 'institutionalisering'.

Lees meer over Hamas op pagina's 6 en 7: De Palestijnen praten alleen nog over geld.