Scheidsrechter mag nog geen trein laten vertrekken

Ajax-trainer Danny Blind en zijn assistent Gerard van der Lem moesten zich gisteren verantwoorden voor het beledigen van een scheidsrechter. Maar de straffen waren niet gelijk.

De tuchtzaak van Ajax-trainer Danny Blind, met een verrassende vrijspraak als gevolg, was een serieuze aangelegenheid. Ronduit vermakelijk was het optreden van zijn assistent Gerard van der Lem, die zich bij de KNVB in Zeist ruim een uur vol bravoure verantwoordde voor al dan niet beledigende taal tegen de arbitrage. “Ik erger me al als ik hem op tv zie bij een andere ploeg.“

Blind kreeg vanochtend te horen dat de tuchtcommissie de eis van de aanklager betaald voetbal heeft overgenomen. De oefenmeester krijgt geen straf voor zijn vermeende belediging van scheidsrechter Roelof Luinge, in de rust van de competitiewedstrijd tegen Roda JC. Blind haalde direct na het rustsignaal op het veld verhaal over de volgens hem voor Ajax nadelige arbitrage. Met een schikkingsvoorstel, een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijke schorsing van één duel, was hij niet akkoord gegaan. In Zeist hield de voetbaltrainer vol Luinge niet voor “hufter“ te hebben uitgemaakt. Hij zei dat woord niet tot zijn vocabulaire te rekenen. “Boerenlul zou nog kunnen, maar dat heb ik dit keer niet gezegd.“

Doorslaggevend was de verklaring van assistent-scheidsrechter Bas van Dongen. Op tv-beelden was te zien dat de grensrechter naast Luinge stond op het moment dat Blind kwam aanbenen. Van Dongen getuigde dat hij de Ajax-trainer niet had horen schelden.

Aanklager betaald voetbal Van Tooren verklaarde in een lastig parket te verkeren, doordat Luinge een onpartijdige scheidsrechter is, maar zei niet overtuigd te zijn van het gelijk van de arbiter. Tot verrassing van Blind eiste hij vervolgens vrijspraak. De tuchtcommissie oordeelde slechts dat trainer en leidsman een “heftig dispuut“ hebben gehad.

Assistent-trainer Van der Lem zat later op de avond beduidend strijdvaardiger voor de tuchtcommissie. De Amsterdammer ging vastberaden in beroep tegen het schikkingsvoorstel van een voorwaardelijke schorsing van een wedstrijd en een boete van 500 euro, in zijn ogen een belediging.

Van der Lem verscheen in Zeist wegens vermeende beledigende taal tegen scheidsrechter Eric Braamhaar en zijn grensrechter .. Patrick Gerritsen, in de rust en na afloop van het bekerduel Ajax-Roda JC. De assistent van Blind gaf toe termen te hebben gebruikt als “heel slecht“, “schande voor de arbitrage“, “internationaal onwaardig“ en “non-persoonlijkheid“.

Hij ontlokte een glimlach bij de aanklager toen hij ook verklaarde te hebben gezegd: “Je fluit zo slecht, je mag niet eens een trein laten vertrekken.“ Van der Lem zei deze opmerkingen niet als kwetsend te beschouwen. Braamhaar voelde zich echter gekrenkt.

Hilarisch werd het toen grensrechter Gerritsen mocht getuigen, omdat Van der Lem beweerde dat deze hem had toegevoegd: “Jij bent aan de beurt.“ Van der Lem bleek niet Gerritsen, maar de niet aanwezige grensrechter Arie Brink voor ogen te hebben. Met een arm om de schouder van Gerritsen: “Ik vond jou juist wel goed.“

Ondanks het pleidooi van een advocaat van Ajax, met als uitgangspunt dat de grens voor belediging in Amsterdam mogelijk hoger ligt dan in Twente waar scheids- en grensrechter vandaan komen, hield de aanklager vast aan het schikkingsvoorstel: “Ook vanavond is gebleken dat u een wat rondborstige manier van uitdrukken heeft. U heeft echter ook een voorbeeldfunctie.“ De tuchtcommissie gaf vanochtend 500 euro boete en een voorwaardelijke schorsing van één duel.

    • Michiel Dekker