Rutte: bijstand deels afschaffen

Mark Rutte, kandidaat-lijsttrekker van de VVD, wil dat de bijstand alleen nog maar toegankelijk is voor mensen die arbeidsongeschikt zijn. Volgens Rutte zouden jongeren tot 27 jaar geen bijstandsuitkering meer mogen krijgen. Zij moeten een baan hebben of studeren.

Dat zegt Rutte, nu nog staatssecretaris van Onderwijs, in een interview met het weekblad Elsevier. Rutte zegt dat de werkloosheid, onder meer door de vergrijzing en de economische groei, zal verdwijnen. Dan is bijstand voor mensen die niet arbeidsongeschikt zijn, niet meer nodig, zegt Rutte. “We sleuren iedereen de arbeidsmarkt op.“ Mensen die hun bijstand verliezen, zouden voor een bedrag van 50 tot 70 procent van het minimumloon maatschappelijk nuttig werk moeten doen.

Tweede-Kamerlid Jelleke Veenendaal, concurrent van Rutte voor het lijsttrekkerschap van de VVD, noemt de plannen van Rutte “raar“. “Als over vier jaar echt de werkloosheid is opgelost, hoef je de bijstand ook niet te veranderen. Dat is dan een oplossing voor een probleem dat niet meer bestaat.“ Veenendaal vindt het zorgelijk dat Rutte “kennelijk van het minimumloon af wil“. Veenendaal vindt bovendien dat een arbeidsongeschikte niet in de bijstand hoort. Rita Verdonk, de andere kandidaat-lijsttrekker, voert nog geen inhoudelijke campagne.