Roodborst tegen het raam

Je zal 'm maar tegen je raam hebben zitten, deze agressieve Amerikaanse roodborst. Meer dan een half uur bonkte de ruim 25 centimeter grote vogel onophoudelijk tegen een raam in Fenton, in de Amerikaanse staat Michigan.

Foto Jane Hale/ AP An aggressive robin continuously thumps against a window in Fenton, Mich., Sunday, April 9, 2006 . This bird , apparently seeing its reflection in the glass, kept thumping for over 30 minutes. (AP Photo, The Flint Journal, Jane Hale) **NO SALES** Associated Press

'De roodborst zag waarschijnlijk z'n eigen spiegelbeeld aan voor een rivaal', vertelt de Nederlandse bioloog Roy van Grunsven desgevraagd. 'Dit is ook bekend van het in Europa voorkomende roodborstje. Ze vallen ruiten, autospiegels of wieldoppen aan om hun spiegelbeeld uit het territorium te jagen.' Dit is in het broedseizoen een veel voorkomend fenomeen, weet vogelkenner Kester Freriks.

Wanneer de roodborst denkt dat een soortgenoot zijn territorium wil binnendringen, raakt hij geïrriteerd, zet zijn zwarte kuif omhoog en neemt een imponerende houding aan, vertelt Freriks. Normaal gesproken is dat genoeg om een andere roodborst weg te jagen, maar in dit geval is zijn spiegelbeeld niet onder de indruk, dus blijft hij doorgaan. Vrouw en kinderen moeten immers worden beschermd.

Het beuken tegen ramen, deuren en zelfs autospiegels, gaat gepaard met veel veren, bloed en lawaai. Wat je ertegen kunt doen? 'Je ziet vaak dat mensen silhouetten van roofvogels op de ramen plakken', zegt Freriks.

De Amerikaanse roodborst, ook wel roodborstlijster genoemd, broedt in Canada en de Verenigde Staten, volgens Van Grunsven. 'Het is een erg algemene soort die veel in tuinen voorkomt. In Europa is het een zeldzame dwaalgast.'