Reclameschapen weg

Schapen met gekleurde sponsordekjes over hun rug moeten verdwijnen uit het Friese landschap. De Friese gemeente Skarsterlân wil dat de eigenaar van een weiland langs de Jouster rotonde binnen een week de reclameuitingen van de ruggen van de dieren haalt. Ondernemer J. Mazereeuw van “Lease a sheep' uit Leiden heeft momenteel twaalf kuddes van twaalf schapen als shirtsponsor voor Hotels.nl in Nederland rondlopen.

Burgemeester Kuiper van Skarsterlân vindt de sponsorschapen “landschapsvervuiling“. De Friese gemeente verbiedt alle reclame langs snelwegen en in het buitengebied. “We willen geen borden in ons mooie Friese landschap“, aldus Kuiper. “En ook geen schapen met reclame.“

Mazereeuw mikt echter op 25.000 schapen als shirtsponsor. “Er staan hier in Joure ook een grote zuil van McDonald's en een koffiekopje van DE in het weiland.“ Ook paarden en koeien komen in aanmerking. De opbrengst van de sponsorshirts gaat deels naar een daklozenopvang in Amsterdam.