'Per sector grenzen bepalen voor Polen`

DEN HAAG. Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA en PvdA wil per sector bekijken of de grenzen voor Polen en andere Oost-Europese werknemers volledig open kunnen. De twee partijen vinden dat in overleg met werkgeversorganisaties en de vakbeweging moet worden vastgesteld in welke branches een tekort is aan werknemers en mensen uit het buitenland nodig zijn. Op die manier moet voorkomen worden dat de economische groei wordt gehinderd, omdat werkgevers geen geschikte vakkrachten kunnen vinden. Eddy van Hijum (CDA) zei gisteren ”We willen zelf het tempo dicteren waarmee de grenzen open gaan.” Het Kamerlid Bussemaker (PvdA) wil daarbij de vinger aan de pols blijven houden: ”Wij willen in november een evaluatie van de maatregelen van het kabinet. We willen concreet beleid, niet alleen voornemens”, aldus Bussemaker. Vandaag bespreekt de Tweede Kamer de plannen van staatssecretaris Van Hoof (VVD, Sociale Zaken) met de Oost-Europese werknemers.