Olieprijzen weer flink gestegen

De mondiale olieprijzen zijn de afgelopen dagen weer flink gestegen. Ze evenaren bijna de hoge prijzen van afgelopen augustus, nadat orkaan Katrina de olieproductie in de Golf van Mexico had verlamd.

De huidige stijging van de olieprijzen is het gevolg van politieke onlusten in Nigeria en het bericht van Iran, gisteren, dat het land er voor het eerst in is geslaagd om zelf uranium te verrijken, de brandstof van kerncentrales. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft geëist dat Iran zijn verrijkingsprogramma opschort.

Verder zijn er in de Verenigde Staten zorgen over dalende voorraden, terwijl rond deze tijd de vraag naar diesel en benzine juist stijgt omdat boeren hun land beginnen te bewerken, en het verkeer in aanloop naar de zomermaanden begint toe te nemen.

Door Katrina zijn vorig jaar geleden veel raffinaderijen in het zuiden van de VS buiten bedrijf gesteld; een aantal is nog steeds niet terug in productie. “De productie van benzine in de VS is nogal beperkt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar“, aldus een strateeg van het Japanse industriële conglomeraat Mitsui. “En de situatie met de raffinaderijen bepaalt nog steeds de markt.“

Op de oliemarkt van Singapore steeg de prijs voor een vat Amerikaanse olie vandaag met 17 dollarcent naar 69,17 dollar. In Londen kwam vanmorgen de prijs van een vat Noordzee-olie uit op 69,65 dollar, 24 dollarcent hoger. Afgelopen augustus stegen de mondiale prijzen voor een vat ruwe olie tot net iets boven de 70 dollar.

Olieconcern Shell heeft vandaag zijn adviesprijzen voor benzine en diesel op de Nederlandse markt verhoogd; gisteren gebeurde dat ook al. Voor ongelode benzine gaat Shell nu uit van een prijs van 1,48 euro, een stijging van 1,4 eurocent vergeleken met gisteren, toen de adviesprijs al 0,6 eurocent omhoog ging. De adviesprijs van diesel steeg met 2 eurocent naar 1,12 euro per liter.

KLM heeft vandaag in reactie op de stijgende olieprijs een verhoging van de brandstoftoeslagen op intercontinentale vluchten bekendgemaakt. Tickets krijgen vanaf zaterdag een extra toeslag van 5 euro, bovenop de huidige heffing van 40 euro. Dit geldt voor elk traject (enkele reis). Een retourvlucht Sydney bij voorbeeld telt vier trajecten, door een overstap in Kuala Lumpur, en kost vanaf 15 april 180 euro aan brandstoftoeslagen, in plaats van 160 euro.