Notenspeuren in snel wisselend tempo

Ze noemen zich een 'progressief postmodern jazz trio'. De Amerikaanse band Jacob Fred Jazz Odyssey, die het laatste deel van zijn naam ontleende aan een scène in de cultfilm This is Spinal Tap, wordt in Amerika zelfs de 'Grateful Dead van de jazz' genoemd. Dat is een beetje overdreven, maar de band van pianist Brian Haas, bassist Reed Mathis en drummer Jason Smart uit Tulsa gaat wel degelijk sensationeel te werk.

D JAZZ Jacob Fred Jazz Odyssey: The Sameness of Difference Hyena Records
D JAZZ Jacob Fred Jazz Odyssey: The Sameness of Difference Hyena Records

Evenals zijn collega's van het eigenwijze jazztrio The Bad Plus en ook pianist Brad Mehldau, beschikt Jacob Fred Jazz Odyssey over een eigenzinnige ombouwmethode die bestaande nummers totaal anders laat klinken.

Soms klinkt dat bombastisch en onstuimig zoals in Neil Youngs Don't Let It Bring You Down, of bijna onherkenbaar zoals Have You Ever Been to Electric Ladyland? van Jimi Hendrix.

De taakverdeling wisselt. Pianist en bassist ruilen melodie en baslijn regelmatig om, terwijl drummer Jason Smart zich knap weet in te leven in elke ommezwaai. De vele tempowisselingen en het avontuurlijke notenspeuren moedigen hem alleen maar aan.

De cd The Sameness of Difference is in een dag opgenomen. Live klinkt Jacob Fred Jazz Odyssey, nu twaalf jaar samen, wat dat betreft alleen maar beter. De band geniet in Amerika, maar na een aantal optredens ook in Nederland, een goede live-reputatie.

CD JAZZ

Jacob Fred Jazz Odyssey: The Sameness of Difference Hyena Records

    • Amanda Kuyper