Net uit de schaduw

“I'm not the best yet, “cause I haven't been killed,“ rapte hij zes jaar geleden in het nummer Get Back op het album The Piecemaker van DJ Tony Touch. Gisteren stierf rapper Proof nadat hij tijdens een feest na sluitingstijd in een club aan de Eight Mile Road in zijn woonplaats Detroit in zijn hoofd werd geschoten; een nog onbekende man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd. Over de oorzaak van de schietpartij is nog niets bekend.

Proof tijdens een optreden in zijn woonplaats Detroit in 2003 Foto AP ** FILE ** Proof, a member of rap group D12 and a close friend of Eminem, shown on March 13, 2003 in Detroit, was shot to death early Tuesday, April 11, 2006 at a nightclub along Eight Mile Road, a publicist said. The death of Proof _ whose real name is Deshaun Holton _ was confirmed by Dennis Dennehy, the publicist for D12's label, Interscope Records. (AP Photo/Carlos Osorio)
Proof tijdens een optreden in zijn woonplaats Detroit in 2003 Foto AP ** FILE ** Proof, a member of rap group D12 and a close friend of Eminem, shown on March 13, 2003 in Detroit, was shot to death early Tuesday, April 11, 2006 at a nightclub along Eight Mile Road, a publicist said. The death of Proof _ whose real name is Deshaun Holton _ was confirmed by Dennis Dennehy, the publicist for D12's label, Interscope Records. (AP Photo/Carlos Osorio) Associated Press

Rapper Proof, die 32 jaar is geworden, werd vooral bekend door zijn rol als achtergrondrapper van zijn populaire stadsgenoot Eminem, met wie hij vele malen rond de wereld toerde en bij wiens kortstondige huwelijk eerder dit jaar Proof optrad als getuige. Samen met Eminem richtte hij rapgroep D12 op, een samenwerkingsverband van zes rappers uit Detroit dat miljoenen albums verkocht. De samenstelling van die groep moest nog voor het eerste album uitkwam gewijzigd worden nadat oorspronkelijk groepslid Bugz tijdens een picknick werd doodgeschoten. De videoclip van Eminem's Like Toy Soldiers uit 2004 lijkt profetisch; daarin ijsbeert Eminem door een ziekenhuis terwijl dokters de zojuist neergeschoten Proof proberen te reanimeren, en bezoekt hij later zijn begrafenis.

Proof (echte naam: Deshaun Holton) maakte vóór het wereldwijde succes van Eminem naam voor zichzelf als prominent lid van de muziekscene in Detroit, waar hij onder meer gastheer was van de rapbattles die model stonden voor de film 8 Mile. Vorig jaar verscheen bij zijn eigen platenlabel Iron Fist Records zijn officiële debuutalbum Searching For Jerry Garcia; een veelzijdig album waarop Proof als rapper voor het eerst in jaren uit de schaduw van Eminem stapte.

Rapper Havoc van de rapgroep Mobb Deep, reageerde gisteravond vanuit New York in een telefonisch interview met deze krant: “Wanneer een rapper wordt doodgeschoten, wordt meteen over een “rapoorlog' gesproken; de media geven het een extra negatieve lading en maken van rap de zondebok. Maar zo simpel is het niet. Hij kan daar in de club zomaar ruzie met iemand hebben gekregen; een spontane gebeurtenis die met rap niets te maken heeft. De dood van Proof is fucked up en zinloos.“

    • Saul van Stapele