Nasdaq koopt fors belang in LSE

Het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq heeft gisteravond onverwacht 15 procent van de aandelen van de Londense beurs gekocht voor een bedrag van 448 miljoen pond (635 miljoen euro). Daarmee lijkt de New Yorkse beurs een nieuwe poging te doen de London Stock Exchange (LSE) over te nemen.

De stap van de Nasdaq komt op een ongelegen moment voor Euronext, dat de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel en Lissabon in handen heeft, en nog altijd overweegt een bod op de LSE uit te brengen. Daarnaast zegt Euronext ook open te staan voor fusiebesprekingen met Deutsche Börse. Ook de New York Stock Exhange zou interesse hebben in de LSE.

Nog geen twee weken geleden ketste een overnamepoging van de LSE af. De Nasdaq trok toen een bod van 2,43 miljard pond (zo'n 9,50 pond per aandeel) in, nadat de leiding van de LSE had aangegeven niet met de overname akkoord te gaan. Daarmee leek de onafhankelijkheid van de Londense beurs, die de afgelopen maanden is geconfronteerd met drie overnamepogingen, voorlopig gewaarborgd.

Nasdaq kocht gisteren een groot pakket aandelen van de Britse investeerder Threadneedle Investments. Nasdaq betaalde 11,75 pond per aandeel. Het was een opmerkelijke transactie omdat juist Threadneedle de afgelopen maanden als grootste aandeelhouder de onafhankelijkheid van de Londense beurs steeds had gesteund. Naast ruim 35 miljoen aandelen van Threadneedle kocht de Nasdaq gisteren ook nog 2,7 miljoen andere LSE-aandelen. Daarmee bezit de Nasdaq thans 14,99 procent van het totaal.

De regels schrijven voor dat de Nasdaq, als het de LSE inderdaad wil overnemen, verplicht is de overige 85 procent van de aandeelhouders een zelfde prijs van 11,75 pond per aandeel te bieden. Daarmee zou de totale waarde van de beurs uitkomen op zo'n 2,9 miljard pond. De koers van het LSE-aandeel, die gisteren voor het nieuws van de Nasdaq-aankoop op 10,38 pond stond, schoot vanmorgen met 15 procent omhoog.