Mooie meeslepende melodieuze liedjes

De 26-jarige Anna Ternheim maakt deel uit van een nieuwe generatie vrouwelijke singer-songwriters die hun verdriet en zielsverrukking op bijzondere wijze van zich weet af te schrijven. De Zweedse uit Stockholm nam haar fijnzinnige debuut-cd Somebody Outside al op in 2003, maar het album is hier nu pas uitgebracht. In eigen land ontving de zangeres er al een Grammy voor.

CD POP Anna Ternheim: Somebody Outside Universal
CD POP Anna Ternheim: Somebody Outside Universal

Ternheims zangstem is opvallend: ze heeft een nasaal, temerig geluid, dat dan weer messcherp binnenkomt en dan weer wegzweeft. Haar Engels/Zweedse accent is charmant.

Met haar gitaar en haar band zingt zij een aantal persoonlijke, therapeutische aandoende popliedjes, waarin ze onder meer afrekent met haar ex-geliefde. Dan klinkt ze even als een verscheurde PJ Harvey of Beth Orton.

Maar er is ook overgave, zoals in het nummer I'll Follow You Tonight. Haar mooie melodieuze liedjes zijn meeslepend, op een paar niemendalletjes na.

Ternheim zoekt nog een beetje naar de best bij haar passende stijl. Maar dat leidt wel tot het gebruik van een gevarieerd instrumentarium, van pedal-steelgitaar en orgel tot ringtoon en zingende zaag.

CD POP

Anna Ternheim: Somebody Outside Universal

    • Amanda Kuyper