Mitsubishi wil praten met premier

De directie van autofabrikant Mitsubishi is bereid tot een gesprek met premier Balkenende over de reorganisatie bij Nedcar. Dat heeft algemeen directeur T. Tozer van Mitsubishi Europe vandaag gezegd.

De vakbonden en de ondernemingsraad (OR) van Nedcar hadden op zo'n gesprek aangedrongen. Zij hopen dat Mitsubishi tegenover Balkenende de intentie uitspreekt om op langere termijn door te gaan met Nedcar. Met die uitspraak willen zij vervolgens de Nederlandse politiek bewegen tot sociale of economische steun.

“We hebben geen bezwaar tegen een gesprek met Balkenende“, zei Tozer tegen persbureau ANP. “Als de vakbonden in staat zijn een dergelijk gesprek te organiseren, voelen wij ons daar goed bij.“ In reactie hierop liet premier Balkenende via een woordvoerder weten tot een gesprek bereid te zijn. Het is nog niet bekend wanneer dit gesprek zal plaatsvinden.

Balkenende zou ook bekijken of hij kan praten met personeel van Nedcar, dat morgen hoogstwaarschijnlijk naar Den Haag komt om de politiek om steun te vragen om Nedcar te laten voortbestaan. Vanmiddag zouden vakbonden en OR het personeel oproepen te demonstreren in Den Haag. Gisteren bleek dat de medewerkers bijna unaniem voor acties zijn.

De uitkomst van de actie in Den Haag is bepalend voor het besluit van de bonden om al dan niet op te roepen tot een staking. De bonden hebben zich tot nu toe uitgesproken tegen wilde acties, uit angst de onderhandelingen met Mitsubishi te verstoren.

Mitsubishi wil een van de twee werkploegen bij Nedcar schrappen. De bonden vrezen dat hierdoor 1.000 van de 3.000 banen verloren gaan. Het bedrijf geeft ook geen garanties voor de toekomst van Nedcar na 2010. Dan stopt Mitsubishi met de productie van zijn Colts. Wel heeft Nedcar toestemming gekregen om zelf vervanging te zoeken voor de Smart van DaimlerChrysler.