Miss Irak treedt af na bedreiging door moslimextremisten

Rotterdam. De onlangs verkozen Miss Irak 2006 is afgetreden. Tamar Goregian (23), een Iraakse van Armeense afkomst, was bedreigd door moslimextremisten die haar als ”koningin van de ongelovigen” hadden verketterd, zo meldde de Amerikaanse televisiezender ABC. Irak is onder druk van moslimfundamentalisten veel vromer geworden dan onder het bewind van Saddam Hussein. Goregian was gekozen tijdens de 60ste missverkiezing in Irak, de eerste op Iraakse bodem sinds de Amerikaans-Britse inval in 2003, aldus ABC. De afgelopen jaren was de show om veiligheidsredenen in Kenia gehouden. Toen Goregian zich terugtrok weigerden de nummers twee en drie haar kroon over te nemen. Miss Teen Irak, Silva Shahakian, eveneens een Armeense christen, accepteerde de titel. De organisatoren hopen haar naar de Miss Universe verkiezing in juli in Los Angeles te sturen om een positief en modern beeld van Iraakse vrouwen over te brengen.