Maaskantprijs 2006 voor architect Carel Weeber

Rotterdam, 12 april. De Rotterdam-Maaskantprijs 2006 is toegekend aan Carel Weeber. Weeber (1937) krijgt de belangrijkste Nederlandse architectuurprijs ”omdat hij zich vol overgave heeft gemengd in de discussies over de architectuur en meermalen de richting van het debat [wist te] sturen”, aldus de jury. Weeber, die onlangs remigreerde naar Curaçao en zichzelf nu ex-architect noemt, realiseerde woningbouwprojecten als Venserpolder (Amsterdam 1982), de Peperklip (Rotterdam 1982) en de Zwarte Madonna (Den Haag 1985). Hij was voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten (1993-1998) en oprichter van de stichting Hoogbouw. Weeber kreeg eerder onder meer de Prix de Rome (1966) en de Sikkensprijs (1983). De Rotterdam-Maaskantprijs wordt om het jaar uitgereikt aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de culturele beleving van architectuur. Eerdere winnaars waren Aldo van Eyck en Rem Koolhaas.