Istanbul culturele hoofdstad in 2010

BRUSSEL. Het Duitse Essen, het Hongaarse Pécs en het Turkse Istanbul mogen zich in 2010 alle drie culturele hoofdstad van Europa noemen. Dat heeft een door de EU aangestelde jury gisteren bekendgemaakt. De Europese ministers van Cultuur zullen de keuze in het najaar bekrachtigen. De jaren na 2010 zullen er niet langer drie culturele hoofdsteden zijn (een uit de oude lidstaten, een uit de nieuwe en een van buiten de EU), maar nog maar twee. Momenteel is het Griekse Patras culturele hoofdstad van Europa. Rotterdam was dat in 2001. Vooral voor Istanbul is de verkiezing een opsteker. de Turkse metropool had de afgelopen maanden hard gelobbyd voor de titel. Een recente grote kunsttentoonstelling (de negende Biennale) in de Turkse metropool trok ook veel Nederlandse kunstenaars.