Internet Voorkeur

Goede vis. Door de dreigende vogelgriep laten steeds meer mensen het kipfiletje voor wat het is. Wat kunnen we dan nog wel eten? Kalfsvlees is zielig, want kistkalveren, varkensvlees zit vol hormonen, rundvlees kan opeens “gek' zijn. Dus eten Nederlanders steeds meer vis. Maar ook hier is het oppassen geblazen: er wordt heel wat afgekweekt, leeggevist of bijgevoederd. “Gezelligheid uit de zee!' kopt een oude poster met een dampende pan mosselen. Maar hoe gezellig is het eigenlijk? Op de website www.goedevis.nl is snel terug te vinden welke soorten met gerust hart te bereiden zijn. Bodemkweek, hangculturen, doorstroomsystemen en wel of niet bijvoederen is maar een kleine greep uit de lijst van methodes die van invloed zijn op milieu- en diervriendelijk vissen. Een duidelijke vuistregel is nauwelijks te geven. Daarom biedt de site een lijst (te downloaden in pdf-formaat) met vissoorten die zijn ingedeeld in “Prima Keuze' (groen), “Tweede Keuze' (geel) of “Liever Niet' (rood). Dit luistert nogal nauw: zo blijkt de Koolvis uit Rusland “tweede keus', maar die uit Alaska is “prima'. Klassieke Noordzeevissen als de schol, tartbot, tong en griet moeten we “liever niet' kopen, en er is ook slecht nieuws voor liefhebbers van gerookte paling. Maar de gezellige mosselpan mag gewoon blijven: die staat in de groene kolom.www.goedevis.nl/images/visgids.pdf