In nieuwe chips zit minder transvet

Rotterdam. Ongezonde transvetzuren zijn nagenoeg verdwenen uit Nederlandse chips. Dat blijkt uit onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Enkele jaren geleden waren chips nog de belangrijkste bron van transvetzuren voor Nederlandse twintigers. Transvetten doen het `slechte` cholesterol in het bloed stijgen; sinds medio jaren negentig hebben vooral margarinefabrikanten veel gedaan om ze uit het voedsel te halen. Uit de studie naar 25 chipssoorten blijkt echter ook dat het gehalte verzadigde vetten in de chips de afgelopen jaren bijna is verdubbeld. De organisatie pleit daarom voor productie van light-chips. Die bevatten heel weinig verzadigde vetten, zo toonde de studie aan. Het verdwijnen van het transvet is te danken aan het feit dat de fabrikanten steeds vaker chips in vloeibare plantaardige olie bakken en niet meer in hard vet. Aanleiding voor het onderzoek was een voedselconsumptiepeiling uit 2003 onder 750 mensen tussen 19 en 30 jaar, waaruit bleek dat Nederlanders te veel slechte vetten binnenkrijgen.

In nieuwe chips zit minder transvet Door een onzer redacteuren Rotterdam. Ongezonde transvetzuren zijn nagenoeg verdwenen uit Nederlandse chips. Dat blijkt uit onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Enkele jaren geleden waren chips nog de belangrijkste bron van transvetzuren voor Nederlandse twintigers. Transvetten doen het ‘slechte’ cholesterol in het bloed stijgen; sinds medio jaren negentig hebben vooral margarinefabrikanten veel gedaan om ze uit het voedsel te halen. Uit de studie naar 25 chipssoorten blijkt echter ook dat het gehalte verzadigde vetten in de chips de afgelopen jaren bijna is verdubbeld. De organisatie pleit daarom voor productie van light-chips. Die bevatten heel weinig verzadigde vetten, zo toonde de studie aan. Het verdwijnen van het transvet is te danken aan het feit dat de fabrikanten steeds vaker chips in vloeibare plantaardige olie bakken en niet meer in hard vet. Aanleiding voor het onderzoek was een voedselconsumptiepeiling uit 2003 onder 750 mensen tussen 19 en 30 jaar, waaruit bleek dat Nederlanders te veel slechte vetten binnenkrijgen.
In nieuwe chips zit minder transvet Door een onzer redacteuren Rotterdam. Ongezonde transvetzuren zijn nagenoeg verdwenen uit Nederlandse chips. Dat blijkt uit onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Enkele jaren geleden waren chips nog de belangrijkste bron van transvetzuren voor Nederlandse twintigers. Transvetten doen het ‘slechte’ cholesterol in het bloed stijgen; sinds medio jaren negentig hebben vooral margarinefabrikanten veel gedaan om ze uit het voedsel te halen. Uit de studie naar 25 chipssoorten blijkt echter ook dat het gehalte verzadigde vetten in de chips de afgelopen jaren bijna is verdubbeld. De organisatie pleit daarom voor productie van light-chips. Die bevatten heel weinig verzadigde vetten, zo toonde de studie aan. Het verdwijnen van het transvet is te danken aan het feit dat de fabrikanten steeds vaker chips in vloeibare plantaardige olie bakken en niet meer in hard vet. Aanleiding voor het onderzoek was een voedselconsumptiepeiling uit 2003 onder 750 mensen tussen 19 en 30 jaar, waaruit bleek dat Nederlanders te veel slechte vetten binnenkrijgen.