'Ik zorg zelf dat ik het druk heb'

Naam: Raymond Hamar de la Brethonière Leeftijd: 35 Oude baan: Beleidsmedewerker welzijn van stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam Nieuwe baan: Adviseur bij adviesbureau SGBO op het terrein van de Wet maatschappelijke ondersteuning, die de begeleiding van gehandicapten, zieken en ouderen regelt.

Raymond Hamar de la Brethonière Foto Maarten van Haaff Raymond Hamar de la Brethonière Foto Maarten van Haaff Raymond Hamar de la Brethoniere, Leiden, 7 april 2006 Haaff, Maarten van

Wist je van tevoren wat voor nieuwe baan je wilde?

'Ja, ik wist dat ik verder wilde met de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), waar ik in mijn werk voor het stadsdeel al veel mee te maken heb gehad. Ik heb politicologie gestudeerd en ik vind deze materie buitengewoon boeiend. Het enige wat ik nog niet wist, was hoe ik mijn kennis van de WMO zou kunnen inzetten. Ik ben deze baan op het spoor gekomen door een advertentie in Binnenlands Bestuur. Eerder ben ik wel eens afgewezen voor een baan, het klikte gewoon niet tijdens het sollicitatiegesprek. Nu was ik zelf al vanaf het eerste gesprek enthousiast. Dit adviseurschap is ideaal. Er is nog heel veel met de WMO te regelen. Gelukkig kom ik niet op platgetreden paden terecht. Ik had zes jaar voor het stadsdeel gewerkt en ik wilde verder. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen. Ik ga er financieel maar weinig op vooruit, maar ik zie het zeker als een grote stap verder in mijn ontwikkeling.'

Is je nieuwe baan drukker dan je oude?

'Het is anders druk. Bij de overheid heb je te maken met politieke druk. Ik moest vaak dingen op de korte termijn regelen omdat politici dat wilden. Nu heb ik het niet minder druk, maar ik veroorzaak die drukte zelf.'

Bevalt je nieuwe werk?

'Ja, de baan past goed bij me. Ik heb bijna geen aanpassingsproblemen gehad. Ik maak gemakkelijk contact, dat scheelt. Ik vind de werkomgeving heel motiverend. Het is geen adviesbureau dat problemen alleen op de korte termijn wil oplossen. We zoeken naar de problemen achter de problemen. Daar discussiëren we veel over. Ik zie mezelf deze baan wel vijf jaar volhouden. Ik wil een baan echt goed in de vingers hebben voordat ik op zoek ga naar wat anders. Wel is SGBO een platte organisatie, er zijn weinig carrièremogelijkheden zijn. Je hebt adviseurs en senior adviseurs, dat is het wel zo'n beetje.'

Volg je interne opleidingen?

'We krijgen veel trainingen. Die zijn ook wel nodig. Het bureau wil echt wat veranderen aan de manier waarop gemeenten met de WMO omgaan. Daar zijn we heel actief in, ik ben op een rijdende trein gestapt. Binnenkort ga ik twee trainingen volgen: adviesvaardigheden en creatief denken. Dat vind ik echt een verrijking.'

Derk Walters

    • Derk Walters