'Iets met je billen naar achter, ja, zo is ie mooi'

Paaldansen lijkt het circuit van louche seksclubs te zijn ontgroeid.

Rita Verbrugge (18) wilde wel eens weten of het nu echt zo hip is en volgde een les.

Tegenwoordig is alleen muziek op hippe feesten niet genoeg: de vraag naar sensuele ‘live acts’ groeit hard en paaldansen hoort daar bij. Op de foto een paaldanseres in een club in Birmingham. Foto Merlin Daleman Paaldansen moet kunnen, in de sportschool vanavond uit: pagina 36 Paaldanseres in een Lapdance club in Birmingham Engeland. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Als ik mijn fiets op slot zet, zie ik twee giechelende meisjes in Amsterdam voor de ingang van de Dance Agency staan. Ze laten de deur voor me open en ik loop het tweejarige dansschooltje binnen waar dansdocent Diesna al op ons staat te wachten. Ze is jong, begin twintig schat ik, blond en heeft een typisch paaldansfiguur. En ja, dat is precies het lichaam dat je je er nu bij voorstelt.

Ze laat me het 'lokaal' zien met de drie palen en ongelooflijk veel roze spulletjes: roze stoeltjes, een groot roze logo op de muur en later wordt ook een roze playboy-konijnenkop-lampje aangeknipt. Diesna, zoals verwacht, danst in een heel klein fel roze broekje. Op de website wordt ook aangeraden een kort broekje te dragen en je benen niet in te smeren met olie, anders glijd je zo de paal af.

De andere deelneemsters zijn jong en behoorlijk 'normaal': het type dat je op een donderdagavond in een studentencafé kunt tegenkomen. Terwijl zíj allemaal één voor één op hun kop de wildste toeren op de paal uithalen, leer ik vast een aantal 'simpele' oefeningen: met je rechterbeen een zwiep geven, waarna je elegant met een holle rug langs de paal naar beneden glijdt, of alleen aan je armen hangen terwijl je met je benen wijd naar beneden roetsjt.

Al snel blijkt het een echte sport te zijn: zwaar voor je arm- en buikspieren en het vereist ook nog een goede techniek.

Diesna vertelt dat ze drie jaar geleden met paaldansen begon; gewoon eindeloos oefenen in de huiskamer, want 'in die tijd kon je in Nederland nog geen lessen volgen'. Vervolgens heeft ze Dance Agency opgezet: een entertainmentbureau waar je, naast de paaldanslessen, dansacts kunt inhuren. Tegenwoordig is alleen muziek op hippe feesten niet meer genoeg: de vraag naar sensuele 'live acts' groeit hard en paaldansen hoort daar bij.

De afgelopen jaren is paaldansen het circuit van de louche seksclubs ontstegen. Het is steeds normaler erotiek te mengen met het 'gewone' uitgaansleven, wat zoveel betekent als een dansfeest dat seksueel getint is maar niet per sé uitloopt op een orgie.

Ook volgen steeds meer groepen vrouwen met z'n allen gezellig een workshop paaldansen, als bedrijfsuitje, bachelorparty, of gewoon, om tot je 'eigen sensuele middelpunt' te komen.

Bovendien is paaldansen leuk om te doen. Niet in de laatste plaats, merk ik, vanwege de enorme egoboost die ik krijg als ik naar mezelf kijk in de grote spiegelmuur terwijl ik in hotpants die paal aan het bespelen ben.

Paaldansen heeft wel iets feministisch, vrouwen die 'tot hun innerlijke seksualiteit komen' zonder dat het iets met mannen te maken heeft, want vrouwen laten zich onder elkaar nu eenmaal makkelijker gaan.

Lekker met je kontje schudden en je borsten zo ver mogelijk naar voren duwen als je langs de paal naar beneden glijdt, terwijl de cursisten zonder blikken of blozen commentaar geven. 'Ja, iets met de billen naar achter', merkt een van hen op, 'ja, zo ziet ie er prachtig uit'.

Elke woensdagavond kun je voor 25 euro anderhalf uur paaldansles krijgen bij Dance Agency. Kijk ook op www.danceagency.nl

    • Rita Verbrugge