Euthanasie vaker thuis en meer bij jongere patiënten

Amsterdam. Euthanasie wordt vaker thuis en bij jongere patiënten toegepast dan palliatieve sedatie. Dat blijkt uit een gisteren verschenen publicatie in Archives of Internal Medicine. Zowel bij euthanasie als bij palliatieve sedatie gaat het om patiënten die ernstig lijden. Bij euthanasie krijgen patiënten op verzoek een dodelijk middel waarna ze vrijwel direct overlijden. Bij palliatieve sedatie krijgen ze een slaapmiddel waardoor ze buiten bewustzijn raken.

De Nederlandse onderzoekers willen met deze bevindingen meer inzicht geven in de verschillen en overeenkomsten tussen euthanasie en palliatieve sedatie. Patiënten die kozen voor euthanasie, leden vaak aan kanker en waren thuis. Palliatieve sedatie werd vaker toegepast bij patiënten met hart- en vaatziekten en een verminderd bewustzijn.