Donner geeft OM meer bevoegdheden

Het openbaar ministerie moet de bevoegdheid krijgen verdachten naast voorlopige hechtenis beperkingen op te leggen als een straat- of contactverbod. Een officier van justitie moet zo nodig ook medische behandeling kunnen opleggen.

Dat schrijft minister Donner (Justitie, CDA) aan de Tweede Kamer. Hij reageert hiermee op een motie van VVD, CDA en PvdA.

Volgens Donner zijn de maatregelen gerechtvaardigd als er grote kans is op recidive waardoor direct ingrijpen vereist is. Nu kan het openbaar ministerie alleen voorlopige hechtenis eisen die bovendien niet langer mag duren dan de vermoedelijk op te leggen straf. Bij de uitwerking van het voorstel moet nog onderzocht worden of het in sommige omstandigheden zinvoller is de rechter-commissaris die bevoegdheden te geven.

Donner overlegt met minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) ook over uitbreiding van bevoegdheden van de burgemeester, zodat die via het bestuursrecht beperkingen kan opleggen aan “lastpakken' die via het strafrecht amper aan te pakken zijn.