Daar is ie weer: Wickie de Viking

Het zou een goede quizvraag zijn voor een inburgeringscursus voor mensen die naar IJsland willen emigreren: noem drie beroemde IJslanders? Benieuwd wie er verder komt dan Grétar Steinsson, de vlugge verdediger van AZ. Voetballiefhebbers op leeftijd zullen oud-Feyenoordspits Petur Petursson noemen.

Zakelijk gezien zijn de IJslanders zonder twijfel de minst bekende Vikingen. De Noren, de Finnen en de Denen kennen de weg in Nederland, dankzij al dan niet geslaagde overnames, of nog gaande reorganisaties. Denk aan Nedlloyd, denk aan Sanoma, denk aan Ahold.

Maar ook de IJslanders zijn in aantocht. Tenminste, als we het onbevestigde bericht mogen geloven dat de IJslandse investeringsmaatschappij FL Group de Dordrechtse frisdrankfabrikant Refresco gaat overnemen van de huidige eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij 3i.

Mocht de overname van de makers van het kinderdrankjeWicky doorgaan - vermeende waarde: 500 miljoen euro - dan zou het in korte tijd de derde IJslandse investering zijn in een Nederlands bedrijf. Een jaar geleden nam transportgroep Samskip uit Reykjavik rederij Geest over, gevolgd door een minderheidsbelang in het opslagbedrijf Kloosterboer. Die twee aankopen waren voor Samskip nog maar het begin. Dat voorspelde destijds Ásbjörn Gíslason, een van de topmannen - die zelfs al in Rotterdam kantoor houdt.

Ook de naam Hannes Smárason zal, als het aan hemzelf ligt, nog vaak klinken in Nederland. Hij is topman van FL Group en verzamelde eerder belangen in de luchtvaart (onder meer EasyJet), elektronica (Bang & Olufsen) en bier (Unibrew).

De Mid-Atlantische expansie was lange tijd te verklaren door de optimistische IJslandse economie. Inwoners en bedrijven leenden voor een prikkie geld en consumeerden/investeerden dat het een lieve lust was. Omdat het eiland, dat in omvang 2,5 keer zo groot is als Nederland, nauwelijks industrie kent, vond veel investeringsgeld de weg naar het buitenland. Tal van bedrijven ontpopten zich, gesteund door banken, als hongerige investeerders in Europa.

Maar de IJslandse economie krijgt steeds vaker de diagnose “overspannen' gesteld. De inflatie is hoog, het handelstekort fors, de kroon daalt in waarde en de plaatselijke aandelenbeurs kreeg deze week na drie jaar hosanna een tikkie.

Nu ook in West-Europa (voor IJsland: Oost-Europa) de rente aan het stijgen is, is het nog maar de vraag of de IJslandse expansie in Nederland nog maar net begonnen is, of alweer zijn einde nadert? Of, kortom, de namen Smárason en Gíslason blijven hangen of niet.

Philip de Witt WijnenPhilip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen