Bomaanslag in Karachi eist 57 levens

Twee zelfmoordterroristen hebben gisteren bij een religieuze bijeenkomst in de Pakistaanse stad Karachi zeker 57 deelnemers gedood. Er vielen ruim honderd gewonden. Het is de op één na dodelijkste aanslag in Karachi ooit.

De aanslag had plaats in een park, waar een sunnitische organisatie een gebedsdienst had georganiseerd ter gelegenheid van de geboortedag van de profeet Mohammed. De zelfmoordenaars lieten vijf kilogram explosieven ontploffen nabij het podium waar de leiders van de Sunni Tehrik-groep zaten. Een aantal van hen is omgekomen.

Een woordvoerder van de provinciale overheid meldde dat er mogelijk meer dan twee zelfmoordenaars bij de aanslag betrokken waren. Ook zei hij dat de aanslag zo uitgevoerd was, dat er maximale schade werd aangericht. “Het was een zeer goed geplande en gecoördineerde aanslag, en de plegers ervan zijn blijkbaar zeer goed opgeleid“, aldus de woordvoerder.

Van twee zelfmoordenaars zijn de afgerukte hoofden en andere lichaamsdelen gevonden. Hun identiteit is nog niet vastgesteld. Ook is de verantwoordelijkheid voor de aanslag niet opgeëist.

In Karachi, met veertien miljoen inwoners de grootste stad van Pakistan, zijn de laatste twintig jaar geregeld doden gevallen bij aanslagen van moslimterroristische groeperingen naar aanleiding van spanningen tussen shi'ieten en sunnieten. De grootste aanslag tot op heden was die in 1987, toen twee autobommen 74 slachtoffers maakten. Sinds Pakistan zich in 2001 aansloot bij de Amerikaanse strijd tegen terreur zijn er vijftien bomaanslagen geweest waarbij doden vielen.

De explosies van gisteren leidden tot demonstraties in Karachi en andere steden van de provincie Sindh. Woedende groepen staken auto's en bussen in brand en gooiden stenen naar de politie. Die schoot in de lucht om de menigte die naar het park gekomen was uiteen te drijven.

De provinciale overheid heeft een driedaagse periode van rouw afgekondigd. Vandaag zijn de scholen dicht gebleven om te voorkomen dat leerlingen en studenten zich groeperen en de begrafenissen van de slachtoffers verstoren. Veel winkels en bedrijven bleven gesloten en het openbaar vervoer lag plat. Grote wegen zijn afgesloten.

De overheid had buitenlandse ketens, zoals Amerikaanse fastfoodrestaurants, geadviseerd niet open te gaan. In het verleden zijn zij vaak het doelwit van onlusten geweest bij spanningen in de stad.