Berlusconi trekt uitslag in twijfel

Silvio Berlusconi, leider van centrum-rechts in Italië, betwist de uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen nu de stemmen zijn geteld en zijn rivaal Romano Prodi de overwinning claimt.

“Op dit moment kan niemand zeggen dat hij heeft gewonnen“, aldus Berlusconi dinsdagavond tijdens een persconferentie. Volgens hem heeft de uitslag “nog te veel duistere kanten“.

De verkiezing was de spannendste uit de Italiaanse moderne geschiedenis. In het Huis van Afgevaardigden won centrum-links met een verschil van maar 25.000 van de 38,1 miljoen stemmers.

Berlusconi eist nu dat de processen-verbaal van de stembureaus worden gecontroleerd om te onderzoeken of alles rechtmatig is verlopen. Of de Italiaanse premier ook juridische stappen tegen de uitslag gaat ondernemen is onduidelijk. Volgens een persbericht van de centrum-linkse Unie illustreert de opstelling van Berlusconi “diens neiging om de feitelijke gang van zaken te vervalsen“.

Na langdurig overleg met zijn coalitiepartners verraste Berlusconi vriend en vijand gisteravond ook nog met een voorstel, om een grote coalitie te creëren zoals in Duitsland: “Ik denk dat elke persoon met verantwoordelijkheidszin niet enkel aan zijn eigen machtspositie moet denken, maar aan een regering in het belang van iedereen. En dat is een regering waar de vertegenwoordigers van alle Italianen aan meedoen.“

Prodi reageerde direct afwijzend. “We hebben de meerderheid in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden en dat stelt ons in staat te regeren met de coalitie waarmee we ons aan de kiezers hebben gepresenteerd.“ In de Senaat heeft centrum-links 158 en centrum-rechts 156 zetels. In het Huis krijgt Prodi's coalitie dankzij een meerderheidsbonus 348 zetels tegen 281 voor Berlusconi's groep.

Ook als Berlusconi zich snel neerlegt bij de uitslag, zal Italië niet voor de tweede helft van mei een nieuwe regering hebben. President Ciampi moet de winnaar de opdracht geven een kabinet te vormen. Maar zijn termijn loopt op 18 mei af. Prodi liet vanochtend doorschemeren dat Ciampi wil dat “de nieuwe president beslist of hij me de verantwoordelijkheid geeft om te regeren“. Het Italiaanse parlement kiest op 12 en 13 mei een nieuw staatshoofd.

Intussen analyseren commentatoren de uitslag. Volgens socioloog Giovanni Sartori is Prodi verslagen en blijft Berlusconi. In de rechtse krant Il Foglio schrijft hij: “Prodi heeft in getallen gewonnen, maar afgezet tegen de verwachtingen heeft hij verloren.“ Prodi heeft volgens Sartori nooit uitgeblonken in de kunst van het regeren en de bewegingsruimte van zijn coalitie is zo miniem “dat zelfs iemand kundiger dan Prodi geen goede dingen kan doen“.

Ook columnist Emanuele Macaluso schrijft in de linkse krant Il Riformista dat Prodi heeft verloren. “Met een verkeerde verkiezingscampagne heeft hij Berlusconi de mogelijkheid van een wederopstanding geboden. Prodi kan een regering vormen, maar minder zeker is dat hij ook kan regeren.“