Bankrekening

Het is wat moeilijk te geloven: de 63-jarige Harrison Ford als een computerdeskundige met heel jongere kinderen die een ingenieus beveiligingssysteem heeft ontworpen voor de bank waar hij werkt in Seattle. Jack Stanford, die elk telefoongesprek met zijn vrouw afsluit met `ik hou van je`, dreigt te worden weggesaneerd bij een reorganisatie. Precies op het moment dat er veel druk op hem staat om zichzelf te bewijzen, wordt zijn familie gegijzeld door een stel schurken onder leiding van een boosaardige Engelsman (de altijd wat sinistere Paul Bettany). Ze installeren veel high tech-apparatuur in z`n huis, slaan alles gade, en spelden hem een klein cameraatje en microfoon op zodat ze hem ook op z`n werk nog kunnen volgen. Doel: met hulp van Jack op elektronische wijze een paar honderd miljoen dollar doorsluizen naar een bankrekening op de Kaaimaneilanden.

De eerste helft van Firewall, als de vertelling in de steigers wordt gezet, is nog best te genieten, maar dan wordt het een dertien in een dozijn-standaardthriller waarvan Ford er al flink wat gemaakt heeft.

    • André Waardenburg