Ahmadinejad: verrijking van uranium feit

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft gisteren tijdens een feestelijke ceremonie in de noordwestelijke stad Mashad bekendgemaakt dat Iran voor het eerst uranium heeft verrijkt.

President Ahmadinejad maakt bekend dat Iran voor het eerst uranium heeft verrijkt. Op de achtergrond de Iraanse leus: ‘gebruik van atoomenergie is ons zeker recht’ . (Foto AFP) Iranian President Mahmoud Ahmadinejad holds a speech during a ceremony at the holy city of Mashhad, 950 kms northeast of Tehran, 11 April 2006. Ahmadinejad said today that the Islamic republic must accelerate its nuclear energy programme in order to enrich uranium on an industrial scale. Iran has successfully enriched uranium to the level needed to make nuclear fuel. EDS NOTE: correcting object name AFP PHOTO/IRNA/STR AFP

De Verenigde Staten spraken meteen van een stap “in de verkeerde richting“ en kondigden internationale consultaties aan. De Europese Unie noemde het nieuws “betreurenswaardig“. Israël, dat al lang campagne voert tegen het Iraanse nucleaire programma, was gealarmeerd. Rusland, een belangrijke partner van Iran, riep Teheran op de verrijking van uranium te staken in overeenstemming met de recente oproep van de Veiligheidsraad van de VN.

De internationale gemeenschap is het nog niet eens wat er moet gebeuren als Iran het gebod van de Veiligheidsraad, dat 28 april afloopt, niet opvolgt. Rusland en China, die beide over veterorecht beschikken, verzetten zich tegen sancties. In de Amerikaanse pers zijn berichten verschenen dat de VS militaire aanvallen voorbereiden, maar president Bush heeft die als “wilde speculatie“ afgedaan. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei vandaag dat gebruik van geweld de kwestie-Iran niet kan oplossen.

De islamitische republiek is nu “officieel lid van de club van landen met nucleaire technologie“, zei president Ahmadinejad gisteren voor een zaal vol hoge Iraanse geestelijken, legercommandanten en buitenlandse diplomaten. Hij onderstreepte dat Iran niet van plan is om kernwapens te ontwikkelen, waarvan het Westen het beschuldigt. “Wij streven vreedzame nucleaire energie na, op basis van internationale verdragen“, zei de Iraanse president. Hij riep de landen die tegen het Iraanse verrijkingsprogramma zijn op om “geen eeuwigdurende haat in de harten van de Iraniërs te zaaien“ en hun verzet te staken.

Deze week komt secretaris-generaal Mohammad ElBaradei van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) naar Teheran. [Vervolg URANIUM: pagina 5]

URANIUM

Iran wil aantal centrifuges uitbreiden

[Vervolg van pagina 1] Zijn doel is een oplossing te vinden voor de huidige impasse over het Iraanse kernprogramma. De Iraanse leiding presenteerde het atoomprogramma gisteren echter als voldongen feit, zoals het dat steevast heeft gedaan. “Als ElBaradei in Iran aankomt, zal hij een nieuwe werkelijkheid aantreffen“, zei de machtige ex-president Akbar Hashemi Rafsanjani tegen de Koeweitse televisie. “We kunnen nu industrieel gaan produceren. We moeten centrifuges zo uitbreiden dat we tientallen productielijnen krijgen“, zei Rafsanjani.

De chef van het Iraanse Atoom Agentschap, Gholam-Reza Aqazadeh, heeft bekendgemaakt dat Iran eind maart 2007 meer dan 3.000 centrifuges wil hebben. Een andere hooggeplaatste Iraanse functionaris zei vanochtend dat Iran uiteindelijk naar grootschalige uraniumverrijking wil met 54.000 centrifuges.

De toespraak van president Ahmadinejad werd ingeluid door mannelijke dansers in nationale klederdrachten. Onder het roepen van “Allahu Akbar', God is groot, aanbaden ze een symbolische radioactieve staaf. Ahmadinejad benadrukte andermaal de nucleaire ongelijkheid in de wereld door de vraag te stellen waarom westerse landen mogen bepalen wie er wel en niet over kerntechnologie mogen beschikken. Maar “dankzij het verzet van de grote Iraanse natie is het toch gelukt“.

Ahmadinejads toespraak, die direct op de staatstelevisie werd uitgezonden, was de hele dag aangekondigd. De rest van de avond werden er op sommige zenders nationalistische liederen en documentaires over het nucleaire programma uitgezonden.