Filerijden

Rijden in Los Angeles is filerijden. De stad is een van de meest verstopte agglomeraties in de Westerse wereld – en beleidsmakers (en automobilisten) weten dat. Voor een artikel was ik op bezoek bij 91 Express Lanes, een experiment dat al tien jaar geleden begon. De overheid verkocht een stuk grond aan een bedrijf en

91a.jpgRijden in Los Angeles is filerijden. De stad is een van de meest verstopte agglomeraties in de Westerse wereld - en beleidsmakers (en automobilisten) weten dat. Voor een artikel was ik op bezoek bij 91 Express Lanes, een experiment dat al tien jaar geleden begon.

De overheid verkocht een stuk grond aan een bedrijf en gaf hen een vrijbrief om rijbanen naast de huidige snelweg te bouwen en ervoor te vragen wat ze maar wilde. Net als je in Nederland maar ‘tolpoortjes’ hoeft te zeggen voor felle reacties van beide kanten, werden de betaalde snelwegen al snel afgedaan als Lexus-lanes, rijbanen voor bezitters van dure auto’s.

Het bedrijf was slimmer dan de overheid en liet een concurrentie-beding in het contract opnemen. De overheid zei toe de exploitatie van de snelweg niet dwars te zitten door het onderhoud van de ‘gewone’ snelweg, die ernaast lag. Het gevolg? De echte snelweg raakte voller en voller (en de kwaliteit liep achteruit), terwijl het bedrijf voor de goed onderhouden en legere banen liet betalen.

Inmiddels zijn we weer een paar jaar verder. De overheid kocht de Lexus-lanes terug, maar speelt nu zelf bedrijfje. „We willen geen geld verdienen”, zegt de uitbater. „We doet dit om het fileprobleem aan te pakken.”

91b.jpgHoe? De prijs van de tolweg ligt niet vast, maar is afhankelijk van de drukte op de weg. Dagkoersen, zeg maar. Maar dan per uur. Midden in de nacht kost het ritje van 16 kilometer 1,80 dollar, tijdens de spits loopt dat op tot 8,60 dollar. „Het kan een uur in de file schelen. Ik zou er wel veertig dollar voor over hebben.” Zegt de ambtenaar. Ben benieuwd: is dit een goed plan voor Nederland? En: hoeveel heb je over voor 16 kilometer doorrijden, terwijl naast je een file staat?

    • Freek Staps