7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Social Ground Coffee Lounge

Rotterdam. Botersloot 18a. Telefoon (010) 280 09 13 keuken open 08.00-20.00, vrij tot 22.00, za-zo 10.00-18.00 Categorie: hip en nieuwkomer

Social Ground is een nieuwe coffee lounge tussen de bibliotheek en de Meent. De zaak ziet er zeer verzorgd uit, met mooie leren fauteuils, een strakke donkere vloer en mokkakleurige wanden. Muziek is een mengeling van rustige jazz en easy listening wat goed bij de atmosfeer past. Helaas blijkt de koffie zelf nogal matig van kwaliteit te zijn.

matig | Kunstmatig de prijs hoog houden voor koffieboeren in de Derde Wereld leidt in dit geval duidelijk niet tot de beste koffie. Ik vraag me ook af of dit sociale aspect een goed verkoopargument is. Dit is qua concept en koffie een slap aftreksel van een bekende Amerikaanse koffieketen, om in koffietermen te blijven. Wel beter dan een gemiddeld bakkie pleur in Nederland.(20-12-2005, M.S. te Amsterdam)

uitstekend | Een zaak met een mooie uitstraling en vriendelijk personeel. Wij hebben de cappuccino en één of andere gekruide, warme chocolademelk gedronken en deze smaakte naar meer. Tevens een grilled sandwich geprobeerd en ook die was lekker.(24-11-2005 G.d.B te Rotterdam)

2 KUNST

Young British Art

Groningen: De Nieuwe Academie, Radesingel 50. Aanvang: 19.30. Lezing: Johan Holtrop, beeldend kunstenaar en kunsthistoricus. Opgave: 050-3125593.

Johan Holtrop bespreekt het werk van de nieuwe lichting Britse kunstenaars vanaf begin jaren negentig, zoals Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas en Jake en Dinos Chapman. Centraal staan de andere invulling van het kunstenaarschap, de mediahypes en het element van shock, thema's uit de eigentijdse cultuur en de rol van Charles Saatchi, die in een vroeg stadium veel werk van deze 'young Brits' aankocht en spraakmakende exposities organiseerde.

3 THEATRALE READING

Het Gesprek

Rotterdam: Auditorium van het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25. Aanvang: 20.00. Entree: 7 euro. Res/inl: 010-2132011 & www.nai.nl

Eenmalige heruitvoering van het theaterstuk 'Het Gesprek' in het kader van de expositie Ontwerp het onmogelijke - De wereld van architect Hendrik Wijdeveld (1885-1987), die momenteel te zien is in het NAi. Het stuk is gebaseerd op een interview van Geert Voskamp en Lambertus Lambregts met Wijdeveld uit 1976, waarin de toen 91-jarige architect op flamboyante wijze zijn ideeën uiteenzette. Spelers: Paul Röttger, Anneke Klerks, Robert Schell en Bram Legerstee.

4 RUIMTEVAART

Lezing door André Kuipers

Oegstgeest: Rijnlands Lyceum, Apollolaan 1. Aanvang: 20.15. Entree: 6,50 euro. Inl/kaarten: 071-5237165 & www.ko-oegstgeest.nl

Astronaut André Kuipers praat vanavond over de geschiedenis van de ruimtevaart en zijn eigen ervaringen in de ruimte. Op 19 april 2004 werd hij samen met 2 anderen gelanceerd naar het Internationale Ruimtestation ISS om experimenten te verrichten en om de reddingssloep van het station, een Sojoez-capsule, te vervangen. Vanaf oktober 2004 is Kuipers hoogleraar Ruimtevaart en Geneeskunde aan de VU te Amsterdam.

5 KLASSIEKE MUZIEK

Cello Octet Conjunto Ibérico

Amsterdam: Muziekgebouw aan 't IJ. Aanvang: 20.30. Kaarten: 020-7882000 & www.muziekgebouw.nl

Het Cello Octet Conjunto Ibérico speelt vanavond vier nieuwe, nooit eerder uitgevoerde stukken. Het betreft werken van de Franse 'grand old lady' Betsy Jolas, de Spanjaard Erkoreka, de Braziliaan Jorge Antunes, de Belg Christophe Looten en de Nederlander Bernard van Beurden. Het Cello-Octet staat bij dit concert onder gastdirectie van Bas Wiegers, met zang van sopraan Tannie Willemstijn en mezzosopraan Gerrie de Vries.

6 TONEEL

De Storm

Scheveningen: Appeltheater, Duinstraat 6. Aanvang: 20.15. Entree: 20 euro. Inl/res: 070-3502200 & www.toneelgroepdeappel.nl

Toneelgroep De Appel speelt De Storm (The Tempest, 1611) van William Shakespeare, een sprookjesachtig stuk over de tovenaar Prospero (Hubert Fermin) die op een eiland zit met zijn dochter en zijn slaaf. Als zijn broer Antonio, die hem naar het eiland heeft verbannen, komt langsvaren, laat Prospero diens schip vergaan. Aus Greidanus regisseert dit vreemde stuk over wraak en vergeving.

7 DANS

Anne Teresa De Keersmaeker

Amsterdam: Muziektheater. Aanvang: 20.15. Inl/res: 020-6255455 & www.gastprogrammering.nl

Vanavond is het prachtige danstweeluik A Love Supreme/ Raga for The Rainy Season van Anne Teresa de Keersmaekers te zien. In Raga for the Rainy Season zitten verwijzingen naar de klassieke Indiase dans: in de energieke diepe kniebuigingen en het daaruit opveren bijvoorbeeld, en in het gebruik van sierlijke handbewegingen. Dynamisch vanaf de eerste pas is A Love Supreme, gezet op John Coltranes jazzsuite. Deze is bewerkt tot fijnzinnig danskwartet, waarbij het lijkt of elk van de dansers een instrument voor zijn of haar rekening neemt.