7 redenen om thuis te blijven

1 Film

Intolerable Cruelty

Joel en Ethan Coen, 2003, VS, RTL5, 20.30-22.30u.

Zelfs een mindere komedie van de gebroeders Coen is altijd nog beter dan de gemiddelde komedie. Er is zelfs een reden waarom deze Coen-film ietsje minder origineel, prikkelend, excentriek en humoristisch is dan anders: ze schreven niet zelf het scenario, zoals bijvoorbeeld bij The Man Who Wasn't There (2001), O Brother, Where Art Thou? (2000), The Big Lebowski (1998), Fargo (1996) of The Hudsucker Proxy (1994). Intolerable Cruelty is hun ode aan de 'screwball comedy' uit de jaren dertig en veertig, waarin de strijd der seksen met veel verbaal vuurwerk wordt gevoerd. De broers kunnen wel overweg met woorden, zoals we weten uit hun andere werk. Wie verzint er anders iets als de National Organisation of Matrimonial Attorneys, Nationally (N.O.M.A.N.)? George Clooney speelt de echtscheidingsadvocaat Miles Massey die zo succesvol is dat hij wel een uitdaging kan gebruiken. Iemand als Marylin Rexroth bijvoorbeeld, de vrouw die mannen trouwt en snel weer scheidt om flink wat alimentatie op te strijken. Ze zijn zeer aan elkaar gewaagd. Kijk maar. (AW)

2 documentaire

African school: The candidate

Ned.3, 0.05-0.30u.

Aflevering in een serie reportages over de dagelijkse beslommeringen van Afrikaanse scholieren en hun docenten. Vanavond gaat het over de Masindi Secondary School waar de leerlingen de voorzitter van de leerlingenraad mogen kiezen. Dit jaar mogen ook meisjes een gooi doen naar het voorzitterschap. Een verkiezingsstrijd tussen jongens en meisjes. Susan, een meisje met een sterke wil, stort zich in de strijd.

3 actieve ministers

Ministers terug op de werkvloer

Ned.3, 19.50-20.20u.

Zesde aflevering van de serie 'Ministers terug op de werkvloer' met staatssecretaris Melanie Schultz van Verkeer en Waterstaat die in deze uitzending onder andere als NS-conductrice enkele zwartrijders beboet, de waterkwaliteit van de Noordzee met een meet-schip van Rijkswaterstaat controleert en als luchtvaartinspectrice de veiligheid van een Transavia-vliegtuig controleert.

4 lachen

De Jong Wil

Ned.3, 23.00-23.30u.

Eerste aflevering van een 8-delige serie amusant bedoelde uitzendingen waarin presentator Wilfried de Jong met zijn auto het nieuws en verhalen achterna gaat. Na jarenlange ervaring in de journalistiek volgt De Jong nu zijn eigen fantasie. Hij zoekt in de uitzendingen beelden die nog niet eerder te zien waren. Vanavond volgt hij onder meer een busje waarmee verslaafden uit de grote stad naar Drenthe worden gereden.

5 Site-seeing

Pandora's muziekdoos

www.pandora.com

Je hebt de nieuwste van Prince al gedownload en die van Pink stond al op je mp3-speler vóór haar album I'm not dead in Nederland verscheen. Wat nu? De makers van Pandora.com schieten te hulp door een speellijst te maken die volledig aansluit bij je muzieksmaak, dus net even anders dan last.fm. Je moet gratis registreren, bij de verplichte US zipcode voer je natuurlijk de postcode 90210 van Beverly Hills in. Voer dan een artiest naar keuze in, bijvoorbeeld Pink, en het programma zet alle verwante muziek op een speellijst met de titel 'Pink Radio'. Onder de 'guide us'-knop geef je aan of je het nummer goed vindt (duim omhoog), dan zoekt het programma naar meer gelijk klinkende muziek, in dit geval 'Sixpence None The Richer' of 'Sister Seven'. Voordeel: de instellingen worden online bewaard. Nadeel: je gaat onmiddellijk alle albums van 'Sister Seven' downloaden. (OvD)

6 ding

Spinnenvanger

Via www.paramountzone.com voor 9,95 pond

Zelfs heel grote mannen zijn bang voor hele kleine spinnen. Natuurlijk, ze doen niks. Ook die uit de kluiten gewassen vogelspinnen schijnen niet zo dodelijk te zijn als altijd beweerd wordt. Arachnophobia was schromelijk overdreven. Maar ze zijn gewoon eng. Die acht pootjes, brrr. En de wetenschap dat je er jaarlijks in je slaap een stuk of vier opeet, omdat ze graag in donkere warme holletjes kruipen. Nog meer brrr. Die beesten doodslaan is ook geen pretje: dat geeft spetters en kleverige pootjes op de witte muur. Gelukkig is er hulp in doodsnood: de spinnenvanger. Hij heeft een lange poot, zodat je niet te dicht in de buurt van het kleine monster hoeft te komen. Op 65 centimeter afstand om precies te zijn. Je slurpt de spin er als het ware mee op. Om hem vervolgens, zo humaan ben je wel, netjes buiten in de tuin te zetten. Of in die van de buren. (JL)

7 Game

Commandos Strike Force

PC, PlayStation 2, Xbox Atoll Soft, PC: 50 euro PlayStation 2, Xbox: 60 euro

De eerste drie Commandos spellen van Pyro Studios waren uniek. De speler stuurde, met de muis, een groepje gespecialiseerde geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog aan. De actie bezag je schuin van bovenaf, als bij een strategiespel. Door gebruik te maken van de unieke vaardigheden van je team, baande je je een weg door levels, bevolkt met Duitsers, wachttorens, prikkeldraad en afweergeschut. De interactieve 'treinsteldecors' kende veel detail maar de spellen waren onaards moeilijk. Voor Strike Force is gekozen voor een first-person schietspel in het Commandos universum. De drie populairste strijdkrachten uit de serie zien we terug; de Groene Baret, de Spion en de Sluipschutter. Dat geeft het schieten een strategisch tintje mee, aangezien je tijdens het spelen met een druk op de knop kunt wisselen tussen het trio. (JM)

    • André Waardenburg
    • Janna Laeven
    • Jan Meijroos