Zorgfonds PGGM uit de problemen

Het zorgpensioenfonds PGGM heeft in het afgelopen eerste kwartaal zijn tekort aan financiële reserves in één keer weggewerkt. Dat blijkt uit cijfers die het fonds vanmiddag bekend maakt.

De verhouding tussen de beleggingen en de pensioenverplichtingen, de zogeheten dekkingsgraad, is het eerste kwartaal met 12 procentpunt gestegen tot 130 procent. Eind 2005 was het tekort aan financiële reserves nog 9 procent van de pensioentoezeggingen.

Het rappe herstel weerspiegelt dat van ABP (191 miljard vermogen), dat de pensioenen verzekert van ruim een miljoen ambtenaren en leraren. ABP zag zijn dekkingsgraad in het eerste kwartaal met 13 procentpunt stijgen naar 132 procent. Deze stijging is hoofdzakelijk te danken aan de gestegen rente. De stijgende rente vermindert de toekomstige waarde van de pensioenverplichtingen.

PGGM beheerde per eind 2005 72 miljard euro beleggingen voor de pensioenen van ruim een miljoen werknemers in zorg en welzijn. Met de 130 procent voldoet PGGM volgens waarnemend hoofddirectievoorzitter H. van Essen ruimschoots aan de eisen van de toezichthoudende De Nederlandsche Bank. PGGM wil in 2009 een dekkingsgraad hebben van 150 procent. Van Essen nam vorige maand het roer over van K. Noordzij die na twee jaar in de hoofddirectie vertrok in een conflict met het bestuur van het fonds, dat uit werkgevers en vakbonden bestaat.

Noordzij krijgt een gouden handdruk van 641.000 euro, zo blijkt uit het jaarverslag. Dit is conform de afspraak in zijn arbeidscontract dat hij bij eventueel vertrek recht heeft op twee jaarsalarissen. Over de reden van zijn vertrek geeft het bestuur in het jaarverslag geen duidelijkheid.

PGGM boekte vorig jaar een rendement van 16,4 procent, vooral dankzij hoge beleggingswinsten op investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven (bijna 34 procent) en grondstoffen (bijna 27 procent).

Het rendement van PGGM was beter dan zijn eigen interne maatstaf, zegt het fonds. Het rendement was ook 1,6 procentpunt beter dan dat van het doorsnee pensioenfonds, zoals becijferd door adviesbureau WM.

De rendementen pakken tevens positief uit voor hoofddirecteur beleggingen E. Bos, die 33.000 euro bonus krijgt. Dat is 15 procent van haar salaris. De twee andere leden van de hoofddirectie, Van Essen en L. van de Kieft, krijgen 10 procent bonus: elk 28.000 euro.