Zondag is drukste dag online

Het gebruik van internet verschuift van werkdagen naar het weekeinde. Een van de oorzaken is het groeiend aantal breedbandverbindingen. Nederlanders waren vorig jaar het meest online op maandag, maar dat is nu op zondag. Dat meldt de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het grootste internetknooppunt ter wereld.

De afgelopen weken bereikte het internetverkeer op zondag pieken van 140 Gigabit per seconde. In dezelfde periode van vorig jaar lagen de hoogste scores op zondag nog tussen 50 en 60 Gigabit per seconde. Dankzij het oprukkende breedbandinternet zouden mensen meer in het weekend surfen, in plaats van maandagochtend op het werk. Job Witteman van AMS-IX: “De kentering in het internetverkeer is uiteraard een gevolg van de breedbandpenetratie.“ Internetgebruikers zouden het internet meer inzetten voor niet-professionele zaken, zoals het kijken van films en het luisteren naar muziek. Witteman: ,,Juist in hun vrije tijd houden mensen zich tegenwoordig bezig met activiteiten op internet zoals online gamen, chatten en bellen via het web.“ Bij de AMS-IX zijn veel Nederlandse en buitenlandse internetproviders en telecombedrijven aangesloten.