'Ze vindt je leuk, ga met haar praten'

De Filmflirt is een filmavond voor singles.

Het is een succes dankzij de onvermoeibare Miss Match.

Partnerhoppen gaat steeds vaker via datingsites, singlefeesten en speeddatesessies. Foto Maarten van Haaff Wouter en Vanessa, 8 april 2006, Nijmegen
Partnerhoppen gaat steeds vaker via datingsites, singlefeesten en speeddatesessies. Foto Maarten van Haaff Wouter en Vanessa, 8 april 2006, Nijmegen Haaff, Maarten van

Vanessa en Wouter zijn verliefd. En niet zo'n klein beetje ook. Het geluk stroomt door de telefoon als Vanessa Potgieter (25), studente klinische psychologie, vertelt over haar eerste kennismaking met fietsenmaker Wouter Kleingeld (25). Dat was in een bioscoopzaal. Het koppel vormt een van de succesverhalen van Filmflirt, een vrijgezellenavond in het Nijmeegse filmhuis LUX.

Eens per maand vult Cinemariënburg, het bijgebouw van LUX, zich met vijftig à zestig singles. Op zo'n avond is er een voorpremière van een film waarin de liefde centraal staat, liefst met sexy mannen of vrouwen in de hoofdrol.

Tussen de vrijgezellen die een half uur van tevoren in het café arriveren loopt 'Miss Match', Doro Krol. Ze heeft veel deelnemers vooraf gesproken, ze kent hun wensen en neemt het initiatief. 'Zij vindt jou leuk, ga eens met haar praten', adviseert Krol dan. Dat licht dwingende compliment is vaak genoeg om het ijs te breken. Waar nodig helpt Miss Match met een paar grappen in goed Nijmeegs het gesprek verder op gang. En dan, op naar de volgende match. Ze geniet van haar rol. 'Prachtig om te zien joh, als het klikt tussen twee mensen.'

Tegen de tijd dat de film begint, is iedereen gematcht en verdwijnen de koppels anderhalf uur in de duisternis van de bioscoopzaal. Hopelijk schuiven ze in het pluche alvast wat naar elkaar toe. Na afloop is er in elk geval genoeg gespreksstof, want LUX-gangers zijn filmliefhebbers. Terwijl de vrijgezellen hun consumptiebon verzilveren, houdt Miss Match de conversaties nog een uurtje in de gaten. Daarna moeten de vrijgezellen het zelf doen. Sommigen ziet ze de volgende maand weer terug, op zoek naar een nieuwe partner, voor die avond of voor het leven.

Het aantal singles groeit in Nederland volgens het Centraal Bureau voor Statistiek. En de markt eromheen ook. Met name hoger opgeleide twintigers en dertigers daten er op los. Het zoeken naar een geschikte partner voor een serieuze relatie gebeurt in een periode van seriële monogamie. Partnerhoppen dus, van relatie naar relatie. En dat gaat steeds vaker via datingsites, singlefeesten en speeddatesessies.

Die jonge flirters tref je ook bij de Filmflirt, maar er komen ook veertigers die dat stadium gepasseerd zijn. Wat dat betreft lijkt de filmflirter op de gemiddelde LUX-bezoeker. En dat brengt nog een probleem met zich mee. Die bezoeker is vaker vrouw dan man. Zo liggen de verhoudingen nu eenmaal in Nijmegen.

Hoewel de meeste bezoekers zeggen dat ze vooral voor een avondje uit komen, zijn ze volgens Krol natuurlijk wel op zoek. 'We doen alles met een knipoog en het is zo vrijblijvend als je zelf wilt, maar de bezoekers verlangen van mij dat ik serieus match. Daar komen ze voor.' Daarom is de avond niet in het grand café, maar in het kleine Cinemariënburg. Zo is duidelijk dat elke aanwezige beschikbaar is.

Om een vaste partner was het Vanessa vijf maanden geleden niet te doen. Ze ging mee met haar vriendin. 'Het leek me leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, misschien een flirt voor die avond.' Toen zat daar Wouter in de bios, naast haar vriendin. 'Hij is gelukkig haar type niet.' Die nacht dwaalden ze urenlang samen van kroeg naar kroeg en werden verliefd. Single-avonden bezoeken ze niet meer. Vanessa: 'Misschien heb ik wel de liefde van mijn leven gevonden.'

De volgende filmflirt is aanstaande donderdag. De film 'Factotum' gaat dan in voorpremière. Je kunt je uiterlijk vandaag nog inschrijven via film@lux-nijmegen.nl. Er zijn ook kaarten aan de kassa te verkrijgen. www.lux-nijmegen.nl

    • Leendert van der Valk