WRR: banden met Hamas aanknopen

Nederland moet gematigde islamitische organisaties in de Arabische wereld niet uitsluiten, maar steunen. Ook met de radicale Palestijnse partij Hamas en de islamitische beweging Hezbollah moeten westerse landen banden aanknopen.

Dat staat in het rapport Dynamiek in islamitisch activisme van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), het belangrijkste wetenschappelijke adviesorgaan van de regering. Nederland en andere Europese landen moeten democratisering in islamitische landen steunen, en zich niet langer concentreren op niet-islamitische organisaties en partijen.

De politiek in Nederland is volgens de WRR medeverantwoordelijk voor “een klimaat van confrontatie en sjabloondenken“ over moslims en de islam. Islamitisch activisme is verscheidener en moderner dan wordt geacht, en biedt kansen voor verbetering van democratie en mensenrechten.

Woordvoerders van de regeringspartijen CDA en VVD hebben vanochtend woedend gereageerd op het ruim tweehonderd pagina's tellende rapport van de WRR, dat morgen officieel wordt aangeboden aan minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA). Fractievoorzitter Verhagen (CDA) laat weten “zeer verbaasd“ te zijn over uitspraken van WRR-stafmedewerker Schoonenboom tegenover het ANP. Volgens Schoonenboom heeft Verhagen zich met zijn pleidooi partijen te verbieden die de sharia willen invoeren, schuldig gemaakt aan stemmingmakerij. “De WRR baseert zich niet op feiten, maar doet onjuiste, politieke uitspraken“, aldus de CDA-woordvoerder.

Volgens Tweede-Kamerlid Hirsi Ali (VVD) staat de “W' van WRR voor “wereldvreemd'. Zij wil een spoedreactie van het kabinet vragen, om te horen of premier Balkenende afstand neemt van de conclusies van het rapport.

Volgens de WRR zijn moslims binnen en buiten Nederland geleidelijk aan het moderniseren. Ook Hamas en Hezbollah zitten in een proces van “institutionalisering'. De WRR staat positief tegenover de oprichting van een moslimpartij, of een partij die de sharia “als inspiratie“ gebruikt. De “schrikreacties“ bij de oprichting van de Arabisch-Europese Liga, in 2003, zijn volgens de WRR niet terecht.

WRR-rapport: pagina 3

Hamas: pagina 4